Druh vína







Oblast












Odrůda

















Tipy a Doporučení








Pojďme ochutnat…

Doňa Bernarda 2015, 0,75l

Červené víno | suché | Cuvée

Hrozny pochází ze starých vinic o velmi malém, kontrolovaném výnosu (6 t/ha). Jsou vybírány polohy, jejichž půdy mají tendenci rychle vysychat, aby bylo možné co nejefektivněji kontrolovat pomocí závlah vlastnosti hroznů. Každému hroznu dané odrůdy je věnována zvláštní pozornost, aby byl co nejvíce charakteristický pro svůj druh.

Chuť a vůně vína

Tmavě červené víno je směsí 4 odrůd. Příjemného aroma sušených švestek, borůvek a fialek, dobře snoubené s dubovým sudem. Chuť je jemná, plného těla a s dlouhým koncem.

Sklizeň a zrání vína

Sklizen pro toto víno probíhá pouze ručně bez ohledu na přístupnost terénu ke konci dubna a v prvních dnech května.

Hrozny jsou ručně sbírány po velmi malých dávkách a vybírány jsou jen ty nejlepší trsy. Jejich zpracování je věnována ta nejlepší péče a šetrnost. Rmut se nakváší v nerezových tancích při 25–26°C po dobu 7 dní. Dalších deset dní pak probíhá postfermentační macerace. Poté je víno přemístěno do nových sudů z francouzského dubu na 16–18 měsíců do prostor o kontrolované teplotě. Lahvování a umístění do sklepa k dalšímu zrání se uskuteční až v posledních 6 měsících.



K jakému jídlu se víno hodí

  • červená masa, zrající sýry Čedar a zvěřina

Recept: Nakladáná směs pěti sýrů, česneku a sušených rajčat s bylinkami
599 Kč

S D Í L E T   N A :





Země původu - Chile
Vinařská oblast - Central Valley, Colchagua Valley
Vinařství - L.F.Edwards
Typ - Červené víno
Odrůda - 78% Cabernet Sauvignon, 19% Syrah, 3% Petit sirah
Ročník - 2015
Analýza vína - Alkohol: 13,9 v/v, Titrovatelné kyseliny: g/litre, zbytkový cukr: g/L, pH:
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 6
vhodné k archivaci - 8-10 let

Tasting notes


Nakladáná směs pěti sýrů, česneku a sušených rajčat s bylinkami

Nakladáná směs pěti sýrů, česneku a sušených rajčat s bylinkami


doba přípravy: 60 minut


Suroviny
20 dkg Nivy, 20 dkg balkánského sýra, 1 balení olomouckých tvarůžků, 1 Romadur. 20 dkg eidamu 30%, 4 větší cibule, 1 sklenička sušených rajčat v oleji, 2 lžíce kapary, 1 palice česneku, 1 lžíce hrubozrnné hořčice, 1 lžíce grilovacího koření, 0,5 l olivového oleje, 0,5 l slunečnicového oleje, sůl, čtyřbarevný pepř, 2 větvičky rozmarýnu, 10 větviček tymiánu.


Postup přípravy
Sýry nakrájíme na kostičky 2x2 cm, sušená rajčata na menší kousky, cibuli na měsíčky, česnek oloupeme, větší stroužky překrojíme na polovinu. Olej z rajčat dolijeme olivovým a slunečnicovým olejem, vmícháme grilovací koření, pepř, hořčici, důkladně promícháme, aby se koření rozpustilo. Do velké mísy dáme kousky sýrů, cibuli, česnek, kapary a rajčata, přilijeme ochucenou olejovou zálivku, přidáme natrhané bylinky a důkladně promícháme. Dosolíme podle chuti. Poté naběračkou přendáme do sklenic (záleží na jejich velikosti, mně stačila jedna 2 litrová), dolijeme olejem, který v míse zbyl, uzavřeme a dáme do lednice odležet cca týden.


Rada
Směs promíchám v míse, protože nálev není jen čirý olej, který zateče všude a pokud byste nejprve vrstvili a pak zalili, koření a zrníčka hořčice se nedostanou rovnoměrně po celém obsahu. Při servírování si můžete vychutnat kromě různých sýrů i naložená rajčata a česnekové stroužky.



Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!