Grant Burge - Abednego Shiraz Mourvedre Grenache 2004, 0,75l
Nejoceňovanější víno z limitované edice Grant Burge.
Chuť a vůně vína
Víno tmavě rubínové barvy s nádechem fialové má ovocné a kořenité aroma (především tmavé třešně, maliny, badyán, skořice a hořká čokoláda). Chuť s vyváženými tříslovinami navozuje v ústech sametový pocit, který podtrhuje chuť tmavého ovoce ve spojení s pikantním kořením.Sklizeň a zrání vína
Hrozny pocházejí přímo z vinic Grant Burge, kde se vinná réva soustavně pěstuje už déle než 110 let. Tyto vinice dodávají plody s neuvěřitelnou koncentrací chuti, která dodává vínu schopnost rozvíjet se mnoho let. Jedná se o směs odrůd Shiraz (44%), 31% Grenache a Maurvedre (25%). Toto víno se vyrábí ve výrazně limitovaném množství.Hrozny nejprve kvasí v klasických fermentorech hrncového tvaru. Po fermentaci prochází víno delším procesem macerace. V návaznosti na tento proces vinaři rozhodují o optimálním poměru jednotlivých odrůd. Po smíchání část vína dozrává v kádi o objemu 2500 litrů, zbytek potom stráví 16 měsíců v jeden a dva roky starých dubových sudech.
K jakému jídlu se víno hodí
- zvěřina
- kachní maso
Recept: Kuřecí plátky v kořeněné omáčce
Země původu - Austrálie
Vinařská oblast - Barossa Valley
Vinařství - Grant Burge
Typ - Cuveé (směs červených vín)
Odrůda - Grenache, Shiraz, Maurvedre
Ročník - 2004
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 6
Objem - 0,75l
Vhodné k archivaci - Ano (15-20 let)
Tasting notes
- 92 Points - Lisa Perrotti-Brown MW
- 92 Points - Tony Key
- 92 Points - Parker Points
- Bronze - 2006 Hobart Wine Show
- Bronze - 2005 Brisbane Winw Show
- Bronze - 2006 Burswood Perth Royal Wine Show
- Other (5 Stars) - Ralph Kyte-Powell
- Other (4.5 Stars) - Ralph Kyte-Powell

Kuřecí plátky v kořeněné omáčce
doba přípravy: 70 minut
Suroviny pro 4 osoby
4 plátky z kuřecích prsou
sůl
barevný pepř
1x cibule
plátek másla (silný 3 cm)
1 lžíce oleje
bobkový list
1/2 lžíce nastrouhané mrkve
1/2 lžíce nastrouhaného celeru nebo petržele
1 lžičky kmínu
1 lžičky majoránky
5 kuliček pepře
1/4 lžičky kari
hladká mouka na obalení masa popř. i na zahuštění omáčky
čerstvá petrželová nať
Postup přípravy:
Kuřecí prsa opatrně naklepeme přes folii, osolíme je a posypeme čerstvě pomletým pepřem čtyř barev a obalíme v hladké mouce. Cibuli nakrájíme na kostičky, v pánvi rozehřejeme máslo s olejem, vložíme bobkový list a cibuli pozvolna smažíme do zlatohnědé barvy. Pak vložíme obalené plátky masa a necháme je z obou stran zatáhnout, přičemž dáme pozor, aby se nám cibule nepřipálila. Pak teprve podlijeme asi 2 dcl vody, promícháme a přidáme postrouhanou zeleninu, kmín, kuličky pepře, majoránku a kari, mírně osolíme. Přivedeme k varu a maso dusíme ne déle než 15 minut. Kontrolujeme hustotu šťávy, popř. dolijeme vodou. Maso a bobkový list vyjmeme a šťávu rozmixujeme tyčovým mixerem, pak ji opět přivedeme k varu, pokud se nám zdá být příliš řídká, pak asi 1 pol. lž. hladké mouky rozmícháme ve sklenici studené vody a vlijeme ji do šťávy, necháme vařit miniálně dalších 15-20 minut. Podle chuti dochutíme, dosolíme a maso vložíme zpět, aby se v omáčce prohřálo, odstavíme z ohně. Nakonec do omáčky vhodíme asi 1 pol. lž. nasekané petrželkové nati.
Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!