Grant Burge The Holy Trinity Grenache Shiraz Mourvedre 2010, 0,75l
Vyjímečná, vysoce kvalitní a ceněná vína za přijatelnou cenu.
Chuť a vůně vína
Víno cihlově červené barvy, které zaujme vůní borůvek, červených třešní a malin s lehkým květinovým nádechem. Bohatá a koncentrovaná chuť připomíná třešně, ostružiny a švestky s dokonale integrovanými spodními vrstvami lékořice, skořice a dalšího koření. Toto víno je vhodné k archivaci.Sklizeň a zrání vína
Myšlenka tohoto vína se zrodila na březích řeky Rhony ve Francii, kde se tradičně skvěle daří odrůdám Grenache, Shiraz a Maurvedre. Tyto odrůdy ovšem své ideální podmínky nalézají také v oblasti Barossa Valley. Hrozny jsou ručně sbírány z vinic, kde se soustavně pěstuje vinná réva 50 a 120 let. Tato směs obsahuje 38% odrůdy Grenache, 36% odrůdy Shiraz a 26% odrůdy Maurvedre.Po rozdrcení šťáva fermentuje 7-8 dní. Poté probíhá 3-4 týdny macerace v nerezových tancích. Vína jsou pravidelně ochutnávána, aby bylo dosaženo správného množství kyselinek, chuti a struktury. Poté víno zraje ve velkých sudech z francouzského dubu dalších 18 měsíců. Velikost sudů (objem cca 500 l) umožňuje vínu zachovat si ovocnost, ale má i vliv na zjemnění kyselinky a celkové dozrávání chutě a vůně.
K jakému jídlu se víno hodí
- pečené maso
- pečená kachna
Recept: Pečené hovězí maso na bylinkách s brambory a zeleninou
Země původu - Austrálie
Vinařská oblast - Barossa Valley
Vinařství - Grant Burge
Typ - Cuveé (směs červených vín)
Odrůda - Grenache, Shiraz, Maurvedre
Ročník - 2010
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 6
Objem - 0,75l
Vhodné k archivaci - Ano (10-15 let)
Tasting notes
- 94 Points - James Halliday
- 94 Points - Ray Jordan
- 94 Points - Natalie MacLean
- 93 Points - 2013 Wine Showcase Magazine Regional Showcase
- - 2013 WineShowcase Magazine Regional Showcase
- 92 Points - mike Frost
- 91+ Points - Adreq Graham
- 91 Points - Beppi Crosariol
- 91 Points - Lisa Perrotti - Brown
- Bronze - 2012 Hobart Wine Show
- Bronze - 2012 Canberra National Wine Show
- Bronze - 2014 Decanter Wold Wine Awards

Pečené hovězí maso na bylinkách s brambory a zeleninou
Doba přípravy: 70 minut
Suroviny pro 4 osoby:
500 g baby červených brambor, nakrájených na čtvrtky (asi 12), 500 g mrkve, oloupané a nakrájené na 8cm tyčinky (asi 6), 2 lžíce extra virgin olivového oleje, 11/4 lžičky soli, 3/4 lžičky čerstvě namletého černého pepře, 1 kg zadní kýty – květová špička nebo spodní šál, 3 stroužky česneku, nasekané, 1 lžíce italského koření
Postup přípravy:
Rare: 46° - 49 °C
Medium-rare: 52° - 54 °C
Medium: 57° - 60 °C
Medium-well: 63° - 66 °C
Well-done: 68° - 71 °C
Nahřejte troubu (s roštem ve spodní třetině trouby) na 190 °C. Na pekáč rozložte brambory, mrkve a přidejte 1 lžíci oleje, 1/2 lžičky soli a ¼ lžičky pepře. Rozložte je do jedné vrstvy a doprostřed umístěte maso (tučnou stranou nahoru), maso případně odtlačí zeleninu do stran. V malé misce smíchejte česnek, italské koření a zbylou sůl, pepř a 1 lžíci oleje. Rovnoměrně směsí potřete pečeni. Vložte pekáč do trouby a pečte, dokud teploměr na maso vložený doprostřed masa nedosáhne požadovaného stupně propečení, což je asi 1 hodina u medium-rare (viz TIP). Před krájením a podáváním nechte jídlo uležet asi 10 minut.
Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!