Druh vína







Oblast












Odrůda

















Tipy a Doporučení








Pojďme ochutnat…

Grant Burge The Holy Trinity Grenache Shiraz Mourvedre 2010, 0,75l

Červené víno | suché | Cuvée

Vyjímečná, vysoce kvalitní a ceněná vína za přijatelnou cenu.

Chuť a vůně vína

Víno cihlově červené barvy, které zaujme vůní borůvek, červených třešní a malin s lehkým květinovým nádechem. Bohatá a koncentrovaná chuť připomíná třešně, ostružiny a švestky s dokonale integrovanými spodními vrstvami lékořice, skořice a dalšího koření. Toto víno je vhodné k archivaci.

Sklizeň a zrání vína

Myšlenka tohoto vína se zrodila na březích řeky Rhony ve Francii, kde se tradičně skvěle daří odrůdám Grenache, Shiraz a Maurvedre. Tyto odrůdy ovšem své ideální podmínky nalézají také v oblasti Barossa Valley. Hrozny jsou ručně sbírány z vinic, kde se soustavně pěstuje vinná réva 50 a 120 let. Tato směs obsahuje 38% odrůdy Grenache, 36% odrůdy Shiraz a 26% odrůdy Maurvedre.

Po rozdrcení šťáva fermentuje 7-8 dní. Poté probíhá 3-4 týdny macerace v nerezových tancích. Vína jsou pravidelně ochutnávána, aby bylo dosaženo správného množství kyselinek, chuti a struktury. Poté víno zraje ve velkých sudech z francouzského dubu dalších 18 měsíců. Velikost sudů (objem cca 500 l) umožňuje vínu zachovat si ovocnost, ale má i vliv na zjemnění kyselinky a celkové dozrávání chutě a vůně.

K jakému jídlu se víno hodí

  • pečené maso
  • pečená kachna

Recept: Grilovaný losos v marinádě

799 Kč

S D Í L E T   N A :





Země původu - Austrálie
Vinařská oblast - Barossa Valley
Vinařství - Grant Burge
Typ - Cuveé (směs červených vín)
Odrůda - Grenache, Shiraz, Maurvedre
Ročník - 2010
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 6
Objem - 0,75l
Vhodné k archivaci - Ano (10-15 let)

Tasting notes

  • 94 Points - James Halliday
  • 94 Points - Ray Jordan
  • 94 Points - Natalie MacLean
  • 93 Points - 2013 Wine Showcase Magazine Regional Showcase
  • - 2013 WineShowcase Magazine Regional Showcase
  • 92 Points - mike Frost
  • 91+ Points - Adreq Graham
  • 91 Points - Beppi Crosariol
  • 91 Points - Lisa Perrotti - Brown
  • Bronze - 2012 Hobart Wine Show
  • Bronze - 2012 Canberra National Wine Show
  • Bronze - 2014 Decanter Wold Wine Awards


Grilovaný losos v marinádě

Grilovaný losos v marinádě


Doba přípravy: 40 minut


Suroviny:
sůl, 4ks citronu, polévková lžíce sojové omáčky, 8 ks lososového filetu (podkovy), 4 polévkové lžíce medu a stejné množství hořčice


Postup přípravy:
Med rozpustíme v citronové šťávě, přidáme hořčici, sójovou omáčku, chilli, sůl a vytvoříme marinádu. Porce lososa naložíme do připravené marinády a necháme odležet zhruba 2 hodiny. Grilujeme cca 4 minuty z každé strany.


Také Vám poradíme:


  1. jak eliminovat rybí zápach?
    nejdříve rybu pořádně omyjeme – nejvíce zápachu se ukrývá ve slizu, kterým je ryba pokryta. Poté ji na chvíli naložíme do mléka, které má schopnost rybí zápach vytáhnout. Bude stačit čtvrt až půl hodiny. Následně rybu opět umyjeme, ochutíme bylinkami a citronovou šťávou. Takto připravenou rybu poté vaříme, pečeme či smažíme.


  2. Jak ošetřit zápach na použitém nádobí a rukách?
    Veškeré nádobí, se kterým jsme syrovou rybu připravovali, tedy prkénko a nože, pořádně omyjeme čisticím přípravkem a poté přetřeme půlkou citronu. Kyselina citronová totiž neutralizuje pachy. Citron necháme chvíli účinkovat a nádobí znovu umyjeme, případně dáme do myčky.
    Zápach z ryby přejde i na ruce, ale i na těch se ho dá lehce zbavit. Vytvořte si kašovitou směs ze soli a vody a naneste na ruce. Poté si asi po 1 minutě ruce pořádně umyjte.
    Sůl vysušuje, tak si nezapomeňte ruce namazat nějakým hydratačním krémem. Také můžete využít šťávu z citrónu.





Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!