Grant Burge - The Holy Trinity Grenache Shiraz Mourvedre 2013, 0,75l
Vyjímečná, vysoce kvalitní a ceněná vína za přijatelnou cenu.
Chuť a vůně vína
Barva je hluboce červená s purpurovými odlesky, vůně je výrazně ovocná s tóny přezrálých lesních bobulí a tmavé čokolády. Chuť je plná, strukturovaná, jemně ovocná s hedvábnými tříslovinami. Toto víno je vhodné k archivaci.Sklizeň a zrání vína
Myšlenka tohoto vína se zrodila na březích řeky Rhony ve Francii, kde se tradičně skvěle daří odrůdám Grenache, Shiraz a Maurvedre. Tyto odrůdy ovšem své ideální podmínky nalézají také v oblasti Barossa Valley. Hrozny jsou ručně sbírány z vinic, kde se soustavně pěstuje vinná réva 50 a 120 let. Tato směs obsahuje 38% odrůdy Grenache, 36% odrůdy Shiraz a 26% odrůdy Maurvedre.Po rozdrcení šťáva fermentuje 7-8 dní. Poté probíhá 3-4 týdny macerace v nerezových tancích. Vína jsou pravidelně ochutnávána, aby bylo dosaženo správného množství kyselinek, chuti a struktury. Poté víno zraje ve velkých sudech z francouzského dubu dalších 18 měsíců. Velikost sudů (objem cca 500 l) umožňuje vínu zachovat si ovocnost, ale má i vliv na zjemnění kyselinky a celkové dozrávání chutě a vůně.
K jakému jídlu se víno hodí
- pečené maso
- pečená kachna
Recept: Jehněčí kýta
Země původu - Austrálie
Vinařská oblast - Barossa Valley
Vinařství - Grant Burge
Typ - Cuveé (směs červených vín)
Odrůda - Grenache, Shiraz, Maurvedre
Ročník - 2013
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 6
Objem - 0,75l
Vhodné k archivaci - Ano (10-15 let)
Tasting notes
- 94 Points - James Halliday
- 94 Points - Ray Jordan
- 94 Points - Natalie MacLean
- 93 Points - 2013 Wine Showcase Magazine Regional Showcase
- - 2013 WineShowcase Magazine Regional Showcase
- 92 Points - mike Frost
- 91+ Points - Adreq Graham
- 91 Points - Beppi Crosariol
- 91 Points - Lisa Perrotti - Brown
- Bronze - 2012 Hobart Wine Show
- Bronze - 2012 Canberra National Wine Show
- Bronze - 2014 Decanter Wold Wine Awards

Jehněčí kýta
doba přípravy: 150 minut
Suroviny
1kg jehněčí kýta, 1lžíce olivového oleje, 0,5 lžičky mořské soli, pepř celý (hrubě drcený), 1ks červené papriky, 1ks žluté papričky, 0,5ks bobkového listu, 5ks hřebíčku, 4ks kardamomu, 4 stroužky česneku (neloupaný), 40ml citronové šťávy, sůl, pepř mletý
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 220 °C. Pekáč vymažte olejem a rozložte do něj očištěné a pokrájené papriky, bobkový list, hřebíčky a kardamom. Posypte mořskou solí a drceným pepřem. Do pekáče položte dobře osolenou a opepřenou jehněčí kýtu a okolo rozložte stroužky česneku. Potřete nebo zakápněte olejem a citronovou šťávou. Pečte, až je maso měkké a na povrchu krásně zlatavé. Nechte ve vypnuté troubě a při pootevřených dvířkách asi 10 minut odpočívat. Vyjměte pekáč z trouby a volně překryjte alobalem. Nechte ještě 20 minut stát, pak maso naporcujte a podávejte třeba s pečenými bramborami.
Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!