Grant Burge - Balthasar Shiraz Viognier 2008, 0,75l
Toto víno může být archivováno 10 - 12 let.
Balthasar Shiraz je každoročně jedno z nejoceňovanějších vín vinařství Grant Burge.
Chuť a vůně vína
Zcela výhradně pochází z Eden Valley v oblasti Barossa. Po celý rok jsou zde zcela unikátní podmínky, mírné a suché klima s chladnými nocemi umožňující dokonalé zrání. Výsledek je výjimečná ovocná příchuť tohoto vína. Aroma připomíná vůni třešní, růží, koření a bílého pepře. Jemná, plná, strukturovaná chuť delikátního tmavého ovoce, koření, pepře s dlouhým sametově jemným koncem dotváří jedinečný zážitek.Sklizeň a zrání vína
Pro toto víno byly vybrány čtyři pozemky Eden Valley, přičemž každá šarže prochází unikátním fermentačním režimem. U tohoto vína byly využity tradiční evropské vinařské techniky spočívající zejména v další maceraci, která přidává další hloubku chuti a zjemňuje taniny. Po vylisování míří 60% vína do velkých francouzských dubových sudů, 40% potom do běžných francouzských dubových sudů (o objemu 2500 l). Po šestiměsíčním zrání jsou sudy vyčištěny a víno v nich poté dozrává dalších 12 měsíců.K jakému jídlu se víno hodí
- červené masa,zvěřina
Recept: Pečené hovězí maso na bylinkách s brambory a zeleninou
Země původu - Austrálie
Vinařská oblast - Barossa Valley
Vinařství - Grant Burge
Typ - Červené víno
Odrůda - Shiraz
Ročník - 2008
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 6
Objem - 0,75 l
Vhodné k archivaci - Ano (10-12 let)
Tasting notes
- 94 Points - James Halliday
- Gold - 2013 Sydney International Wine Competition
- Bronze - 2010 Adelaide Wine Show
- Bronze - 2010 Royal Queensland Wine Show
- Bronze - 2009 Rayal Melbourne Wine Show
- Other (Commended) - 2012 Decanter World Wine Awards
- Other (Commended) - 2012 Decanter World Wine Awards
- Other (4.5 Stars) - John Lewis
- Other (4 Stars) - WineState, National, Jan 2013

Pečené hovězí maso na bylinkách s brambory a zeleninou
Doba přípravy: 70 minut
Suroviny pro 4 osoby:
500 g baby červených brambor, nakrájených na čtvrtky (asi 12), 500 g mrkve, oloupané a nakrájené na 8cm tyčinky (asi 6), 2 lžíce extra virgin olivového oleje, 11/4 lžičky soli, 3/4 lžičky čerstvě namletého černého pepře, 1 kg zadní kýty – květová špička nebo spodní šál, 3 stroužky česneku, nasekané, 1 lžíce italského koření
Postup přípravy:
Rare: 46° - 49 °C
Medium-rare: 52° - 54 °C
Medium: 57° - 60 °C
Medium-well: 63° - 66 °C
Well-done: 68° - 71 °C
Nahřejte troubu (s roštem ve spodní třetině trouby) na 190 °C. Na pekáč rozložte brambory, mrkve a přidejte 1 lžíci oleje, 1/2 lžičky soli a ¼ lžičky pepře. Rozložte je do jedné vrstvy a doprostřed umístěte maso (tučnou stranou nahoru), maso případně odtlačí zeleninu do stran. V malé misce smíchejte česnek, italské koření a zbylou sůl, pepř a 1 lžíci oleje. Rovnoměrně směsí potřete pečeni. Vložte pekáč do trouby a pečte, dokud teploměr na maso vložený doprostřed masa nedosáhne požadovaného stupně propečení, což je asi 1 hodina u medium-rare (viz TIP). Před krájením a podáváním nechte jídlo uležet asi 10 minut.
Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!