Grant Burge - Balthasar Shiraz Viognier 2008, 0,75l
Toto víno může být archivováno 10 - 12 let.
Balthasar Shiraz je každoročně jedno z nejoceňovanějších vín vinařství Grant Burge.
Chuť a vůně vína
Zcela výhradně pochází z Eden Valley v oblasti Barossa. Po celý rok jsou zde zcela unikátní podmínky, mírné a suché klima s chladnými nocemi umožňující dokonalé zrání. Výsledek je výjimečná ovocná příchuť tohoto vína. Aroma připomíná vůni třešní, růží, koření a bílého pepře. Jemná, plná, strukturovaná chuť delikátního tmavého ovoce, koření, pepře s dlouhým sametově jemným koncem dotváří jedinečný zážitek.Sklizeň a zrání vína
Pro toto víno byly vybrány čtyři pozemky Eden Valley, přičemž každá šarže prochází unikátním fermentačním režimem. U tohoto vína byly využity tradiční evropské vinařské techniky spočívající zejména v další maceraci, která přidává další hloubku chuti a zjemňuje taniny. Po vylisování míří 60% vína do velkých francouzských dubových sudů, 40% potom do běžných francouzských dubových sudů (o objemu 2500 l). Po šestiměsíčním zrání jsou sudy vyčištěny a víno v nich poté dozrává dalších 12 měsíců.K jakému jídlu se víno hodí
- červené masa,zvěřina
Recept: Telecí medailonky v hříbkovo - petrželkové omáčce
Země původu - Austrálie
Vinařská oblast - Barossa Valley
Vinařství - Grant Burge
Typ - Červené víno
Odrůda - Shiraz
Ročník - 2008
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 6
Objem - 0,75 l
Vhodné k archivaci - Ano (10-12 let)
Tasting notes
- 94 Points - James Halliday
- Gold - 2013 Sydney International Wine Competition
- Bronze - 2010 Adelaide Wine Show
- Bronze - 2010 Royal Queensland Wine Show
- Bronze - 2009 Rayal Melbourne Wine Show
- Other (Commended) - 2012 Decanter World Wine Awards
- Other (Commended) - 2012 Decanter World Wine Awards
- Other (4.5 Stars) - John Lewis
- Other (4 Stars) - WineState, National, Jan 2013

Telecí medailonky v hříbkovo - petrželkové omáčce
doba přípravy: 60 minut
Suroviny pro 2 osoby
6 telecích medailonků z kýty (po 80 g), 3 lžíce přepuštěného másla, miska pravých hřibů, 100 ml bílého suchého vína, 200 ml smetany, asi 4 snítky tymiánu, 3 lžíce nasekané petrželky, sůl, pepř
Postup přípravy
Maso osolíme, opepříme. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce přepuštěného másla a medailonky z obou stran opečeme. Měkké maso vyndáme z pánve a odložíme do tepla. Do výpeku v pánvi přidáme lžíci másla a vsypeme pokrájené hříbky. Necháme je restovat, až jsou skoro měkké, pak je podlijeme vínem, osolíme a přidáme lístečky tymiánu otrhané z tuhých stonků. Když se víno vyvaří, zalijeme smetanou a do pánve vrátíme maso, aby se prohřálo. Omáčku necháme zredukovat na požadovanou hustotu, pak vsypeme nahrubo nasekanou petrželku, promícháme a vypneme.
Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!