Druh vína







Oblast












Odrůda

















Tipy a Doporučení








Pojďme ochutnat…

PFAFFL - Gruner Veltliner BRUT, 0,75l

Sekty | Grüner Veltliner

Víno se pěstuje na 110-ti hektarech rodinného vinařství poblíž vesnice Stetten u Vídně. Víno je pěstováno v pískovcové půdě a díky tomu má svou charakteristickou chuť. Okolí vinic se nachází v zelené oblasti a díky tomu je dostatek vláhy i v období sucha pro pěstování vína.
Fine Grüner Veltliner nyní roste tam, kde dováděly ústřice před 17 miliony let a to v pravěkém oceánu. Tato všestranná odrůda je vhodná nejen pro ušlechtilá vína, ale také pro vysoce kvalitní šumivá vína, která zde mají v této oblasti zvláštní tradici. Naše Veltlínské zelené dává této specialitě zvláštní výraz. Náš sekt Grüner Veltliner se proto vyrábí tradičními metodami a kvasí se v láhvích.

Chuť a vůně vína

„Travnatá a jemně kořeněná vůně. Chuť má hladký a šťavnatý nádech se svěží a šťavnatou příchutí banánů a hrušek.Pijte ho jako bílé burgundské víno. V nose ucítíte svěží ovocnost, která se hodí k Veltlínskému grünerovi, ale v ústech působí velmi exoticky.

Sklizeň a zrání vína

Víno pochází z vinice Goldjoch ve Weinviertelu. Kvašení probíhá v nádržích z nerezové oceli. Po uzrání se víno plní do lahví ve kterých probíhá kvašení a následně vzniká šumivé víno. Pro zahájení fermentace se do každé láhve přidává cukr a droždí. Víno zůstává v kontaktu s kvasinkami asi 12-18 měsíců. Pro následné oddělení uděláme „remuage“. Tento
umožňuje následující disgorging.

K jakému jídlu se víno hodí

  • bílá masa (drůbež, králík)
  • rybí speciality
  • mořské plody
  • kaviár
  • Servírovat při 10-12°C

Recept: Ratatouille

749 Kč

S D Í L E T   N A :





Země původu - Rakousko
Vinařská oblast - Vídeň
Vinařství - Weingut R&A Pfaffl (Roman Josef Pfaffl a Heidi Fischer Pfaffl)
Typ - Šumivé víno
Odrůda - 100% Grüner Veltliner
Ročník - 2020
Atmosféra - 6,2 bar
Analýza vína - Alkohol 12,5% v/v, Obsahuje siřičitany
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 6
Objem - 0,75 l
Vhodné k archivaci - Ano (1-4roky)

Tasting notes

  • GOLD - ÖGZ Sieger
  • GOLD – Challenge International du
  • Vin
  • SILBER – IWSC England
  • 91P - Falstaff
  • SILBER – Mundus Vini München
  • SILBER – Decanter England


Ratatouille

Ratatouille


Doba přípravy: 60 minut


Suroviny pro 8 osob:
1 velký lilek (570 g), nakrájený na malé kostičky, sůl, 6 lžic extra virgin olivového oleje a trochu na podávání, 2 středně velké cukety (asi 450 g), nakrájené na kostičky, 1 středně velká žlutá cibule, nasekaná najemno, 1 červená, oranžová nebo žlutá paprika, nakrájenána kostky, 5 nasekaných velkých stroužků česneku, 5 velkých zralých rajčat (800 g), nakrájených na kostičky, se šťávou, 1 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžičky čerstvého nasekaného tymiánu a trochu na ozdobu, 3/4 lžičky cukru, ¼ lžičky drcených chilli papriček – vločky (volitelné), 3 lžíce nasekané čerstvé bazalky.


Postup přípravy:
Nahřejte 3 lžíce olivového oleje ve velké nepřilnavé pánvi na středním plameni. Přidejte lilek a ¼ lžičky soli. Vařte za častého míchání do změknutí a dokud nezačne lilek zlátnout, 10 až 12 minut. Přesuňte ho na talíř a odložte si ho stranou. Přidejte další lžíci oleje do pánve (nemusíte ji čistit). Přidejte cuketu a vařte za častého míchání do změknutí a zkřehnutí, 3 až 4 minuty. Ochuťte ¼ lžičkou soli, přesuňte na talíř a dejte stranou. Přidejte do pánve dvě lžíce oleje, cibuli a papriku. Opékejte za častého míchání přibližně 5 minut. Přidejte česnek a opékejte ještě asi 3 minuty. Nenechte je zhnědnout. Přidejte rajčata se šťávou, rajčatový protlak, tymián, cukr, chilli vločky (pokud chcete) a 3/4 lžičky soli. Vařte za občasného míchání, dokud se rajčata nerozpadnou na omáčku, 8 až 10 minut. Přidejte do pánve opečený lilek, přiveďte k mírnému varu, poté snižte teplotu a nechte mírně vřít, bez pokličky, přibližně 10 minut nebo dokud lilek nezměkne. Přidejte cuketu a vařte ještě 1 až 2 minuty nebo dokud není celé jídlo prohřáté. Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte. Posypte čerstvou bazalkou a tymiánem, podle chuti můžete pokapat trochou olivového oleje a podávejte teplé nebo vychlazené.


Rada
Pokud je to možné, pokuste se připravit ratatouille alespoň den dopředu – stejně jako u většiny dušených pokrmů se chuť zlepší poté, co hoe necháte trochu uležet v ledničce. Zbytky lze skladovat v lednici v utěsněné nádobě až 5 dní nebo v mrazáku až 3 měsíce, takže si můžete dopřát chuť léta, i když venku zrovna panuje chladnější počasí.



Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!