PFAFFL - Gruner Veltliner BRUT, 0,75l
Víno se pěstuje na 110-ti hektarech rodinného vinařství poblíž vesnice Stetten u Vídně. Víno je pěstováno v pískovcové půdě a díky tomu má svou charakteristickou chuť. Okolí vinic se nachází v zelené oblasti a díky tomu je dostatek vláhy i v období sucha pro pěstování vína.
Fine Grüner Veltliner nyní roste tam, kde dováděly ústřice před 17 miliony let a to v pravěkém oceánu. Tato všestranná odrůda je vhodná nejen pro ušlechtilá vína, ale také pro vysoce kvalitní šumivá vína, která zde mají v této oblasti zvláštní tradici. Naše Veltlínské zelené dává této specialitě zvláštní výraz. Náš sekt Grüner Veltliner se proto vyrábí tradičními metodami a kvasí se v láhvích.
Chuť a vůně vína
„Travnatá a jemně kořeněná vůně. Chuť má hladký a šťavnatý nádech se svěží a šťavnatou příchutí banánů a hrušek.Pijte ho jako bílé burgundské víno. V nose ucítíte svěží ovocnost, která se hodí k Veltlínskému grünerovi, ale v ústech působí velmi exoticky.Sklizeň a zrání vína
Víno pochází z vinice Goldjoch ve Weinviertelu. Kvašení probíhá v nádržích z nerezové oceli. Po uzrání se víno plní do lahví ve kterých probíhá kvašení a následně vzniká šumivé víno. Pro zahájení fermentace se do každé láhve přidává cukr a droždí. Víno zůstává v kontaktu s kvasinkami asi 12-18 měsíců. Pro následné oddělení uděláme „remuage“. Tentoumožňuje následující disgorging.
K jakému jídlu se víno hodí
- bílá masa (drůbež, králík)
- rybí speciality
- mořské plody
- kaviár
- Servírovat při 10-12°C
Recept: Thajské seafood kari se slávkami
Země původu - Rakousko
Vinařská oblast - Vídeň
Vinařství - Weingut R&A Pfaffl (Roman Josef Pfaffl a Heidi Fischer Pfaffl)
Typ - Šumivé víno
Odrůda - 100% Grüner Veltliner
Ročník - 2020
Atmosféra - 6,2 bar
Analýza vína - Alkohol 12,5% v/v, Obsahuje siřičitany
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 6
Objem - 0,75 l
Vhodné k archivaci - Ano (1-4roky)
Tasting notes
- GOLD - ÖGZ Sieger
- GOLD – Challenge International du
- Vin
- SILBER – IWSC England
- 91P - Falstaff
- SILBER – Mundus Vini München
- SILBER – Decanter England

Thajské seafood kari se slávkami
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny:
česnek 2 stroužky, sladké chilli papriky bez jádřince 3 ks, citronová tráva 2 ks, šalotka 5 ks, semínka koriandru 1 lžíce, krevetová pasta 2 lžíce, mletá kurkuma 2 lžíce, rybí omáčka 1 lžíce, palmový cukr, naškrábaný 1/2 lžičky, kokosové mléko 500 ml
Slávky
čerstvé slávky 1,6 kg, citronová tráva 1 ks,čerstvá thajská bazalka 1 hrst, kari pasta 4 lžíce, kokosové mléko 250 ml
Postup přípravy:
Nejprve připravte kari pastu. Semínka koriandru orestujte na sucho a rozdrťte v hmoždíři. Na tuku orestujte najemno nakrájenou šalotku, česnek, citronovou trávu a sladké chilli. Přidejte nastrouhaný palmový cukr, krevetovou pastu, důkladně promíchejte a zaprašte mletou kurkumou. Takto připravený základ důkladně promíchejte a podlijte rybí omáčkou a kokosovým mlékem. Lehce provařte 15 minut a poté důkladně vymixujte v jemnou kari pastu. Ve wok pánvi orestujte najemno nakrájenou citronovou trávu a překrájené stonky thajské bazalky. Přidejte předem připravenou kari pastu a lehce promíchejte. Přisypejte čerstvé slávky a podlijte kokosovým mlékem. Přiklopte pokličkou. Mušle provařte maximálně 4 minuty. Po uvaření mušle vyberte a přendejte do hlubokého talíře. Zbylou omáčku lehce svařte do krémové konzistence. Před konzumací přelijte mušle omáčkou, dozdobte snítky thajské bazalky. Chuť můžete zvýraznit čerstvě nasekanými chilli papričkami. Jako přílohu podávejte tapiokový chléb.
Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!