Druh vína







Oblast












Odrůda

















Tipy a Doporučení








Pojďme ochutnat…

Pfaffl Gruner Veltliner Golden 2019, 0,75l

Bílé víno | suché | Grüner Veltliner

Víno se pěstuje na 110-ti hektarech rodinného vinařství poblíž vesnice Stetten u Vídně. Víno je pěstováno v pískovcové půdě a díky tomu má svou charakteristickou chuť. Okolí vinic se nachází v zelené oblasti a díky tomu je dostatek vláhy i v období sucha pro pěstování vína. Toto víno je vhodné i pro vegetariány.

Chuť a vůně vína

Toto veltlínské se vyznačuje bohatou zlatožlutou barvou a při nádechu ucítíte jemnou vůni.Harmonie zralého medového melounu a ananasu s příchutí pepře vytváří okouzlující extraktovou sladkost s bylinkovým nádechem na jazyku.

Sklizeň a zrání vína

Sklizeň se koná ročně uprostřed měsíce září. Hrozny pečlivě vybírá tým sběračů a ne všechny se hodí k další výrobě tohoto lahodného vína. Hrozny se namáčí po dobu 4 hodin před samotným lisováním na pneumatickém lisu s nízkým tlakem. Vlastní zrání probíhá v chladných sklepích s automatickou kontrolou při 18°C. Víno je skladováno v nerezových tancích a je lahvováno do lahví burgundského typu.

K jakému jídlu se víno hodí

  • Ryby, mořské plody
  • Dále také ke kořeněným jídlům inspirovaným asijskou kuchyní
  • Doporučená teplota servírování 10-12°C

Recept: Grilované chobotnice na rukolovém salátu
999 Kč

S D Í L E T   N A :





Země původu - Rakousko
Vinařská oblast - Weinviertel
Vinařství - Weingut R&A Pfaffl (Roman Josef Pfaffl a Heidi Fischer Pfaffl)
Typ - Bílé víno
Odrůda - 100% Grüner Veltliner, Rakouská odrůda číslo 1
Ročník - 2019
Analýza vína - Alkohol 14,5% v/v, Titrovatelné kyseliny 5.5g/litre, Zbytkový cukr 3,7g/litre
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 6
Objem - 0,75 l
Vhodné k archivaci - Ano (2-8roky)

Tasting notes

  • 2019 - Savoir Vivre GROSSES GOLD
  • 2019 - Mundus Vini SILBER
  • 2019 - AWC SILVER
  • 2018 - Selection ****
  • 2018 - Savoir Vivre GROSSES GOLD
  • 2018 - NÖ Wein Prämierung GOLD
  • 2017 - Wine Enthusiast - 93 P.
  • 2017 - NÖ Weinprämierung - GOLD
  • 2017 - AWC Silver
  • 2016 - Savoir Vivre Großes Gold + 93P.
  • 2016 - Andreas Larsson 92 Points
  • 2015 - SILVER at Asia Wine & Spirits Awards
  • 2015 - Falstaff 93P
  • 2014 - Wirt & Winzer Höchstnote
  • 2014 - WeinPur Tipp der Redaktion
  • 2014 - Top Awards
  • 2014 - Savoir Vivre Bestnote
  • 2014 - Parker 92P
  • 2014 - Falstaff 93P
  • 2014 - Berliner Weintrophy GOLD
  • 2013 - Wirt&Winzer Höchstnote
  • 2013 - wein.pur
  • 2013 - Top Awards
  • 2013 - Parker 92P
  • 2013 - AWC Gold


Grilované chobotnice na rukolovém salátu

Grilované chobotnice na rukolovém salátu


doba přípravy: 70 minut


Suroviny pro 6 osob
sůl, pepř mletý, citronová šťáva, cherry rajčátka na ozdobení, 2kg chobotnice 2 až 2,5 kg, balzamiková redukce na dochucení, balzamikový ocet na dochucení, extra panenský olivový olej, 300g rukola omytá a osušená


Postup přípravy
Chobotnici vložte do vroucí vody a mírným varem vařte doměkka (trvá to od 40 do 60 minut). Až je hotová, slijte vodu, odkrojte jednotlivá chapadla a ta asi na hodinu vložte do marinády vzniklé prošleháváním balzamikového octa a olivového oleje (v poměru 1 díl octa a 2 díly oleje). Vyjměte a zprudka ogrilujte nebo opečte na grilovací pánvi. Olej a citronovou šťávu ( v poměru 2 díly oleje, 1 díl citronové šťávy) metličkou prošlehejte na hladkou emulzi.
Omytou rukolu rozdělte na jednotlivé talíře, promíchejte se vzniklou emulzí, osolte a opepřete, poklaďte grilovanou chobotnicí, pokapejte balzamikovou redukcí, ozdobte přepůlenými rajčátky a ihned podávejte, například s čerstvým pečivem.


Pár rad k zeleninovým salátům:


1. Baby špenát
Rukola je v českých kuchyních stále oblíbenější. A není se čemu divit, chutná totiž prostě skvěle. Trochu po ořeších a malinko po octu. Díky vysokému obsahu hořčin povzbuzuje chuť k jídlu a metabolismus. Rukola se skvěle doplňuje s rajčaty, česnekem a bazalkou, proto ji najdeme v mnoha italských jídlech.


2. Rukola
Rukola je v českých kuchyních stále oblíbenější. A není se čemu divit, chutná totiž prostě skvěle. Trochu po ořeších a malinko po octu. Díky vysokému obsahu hořčin povzbuzuje chuť k jídlu a metabolismus. Rukola se skvěle doplňuje s rajčaty, česnekem a bazalkou, proto ji najdeme v mnoha italských jídlech.


3. Salát Frisée
Také se mu říká endivie kadeřavá či štěrbák zahradní. Je úžasný do salátů, ale snese i krátkou tepelnou úpravu. Podobně jako rukola má mnoho hořčin podporujících chuť a zažívání. Díky své delikátně hořké chuti udělá pár lístků frisée z každého míchaného salátu nezapomenutelný chuťový zážitek.


4. Řepné lístky
Jsou vhodné do salátů, studené polévky i pro tepelnou úpravu jako špenát. Mají všechny cenné látky jako bulvy, jen o mnoho méně cukrů, proto je mohou jíst bez obav diabetici, kteří si na červenou řepu musejí dávat pozor. Dají se mrazit, takže vám dlouho vydrží.


5. Ledový salát
Osvědčená a oblíbená salátová klasika. Křupavý a křehký s jemnou lehce sladkou chutí. Má těsnou hlávku, proto ho stačí omýt jen zvnějšku, a zůstane tak pevný na skus. Z listových salátů zvládne nejdelší skladování.



Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!