PFAFFL Wien Gemischter Satz HARMONY 2019, 0,75l
Víno se pěstuje na 110-ti hektarech rodinného vinařství poblíž vesnice Stetten u Vídně. Víno je pěstováno v pískovcové půdě a díky tomu má svou charakteristickou chuť. Okolí vinic se nachází v zelené oblasti a díky tomu je dostatek vláhy i v období sucha pro pěstování vína.
Gemischter Satz byl kdysi široce rozšířen. Bylo běžnou praxí pěstovat společně několik odrůd vinné révy na jedné vinici, aby se snížilo riziko zničení úrody. Gemischter Satz se zaměřením na jednotlivá odrůdová vína bohužel ztratila v určité době význam. Nyní prožívá oživení díky jedinečnému charakteru, kterého mohou dosáhnout pouze tato vína.
Chuť a vůně vína
Opravdové letní víno s osvěžujícími ostrými, kořeněnými tóny červených a žlutých jablek, ananasu, hrušek a podtržené vůní skořiceSklizeň a zrání vína
Sklizeň se koná ročně uprostřed měsíce září. Hrozny pečlivě vybírá tým sběračů a ne všechny se hodí k další výrobě tohoto lahodného vína. Hrozny se mačkají v chladných sklepích a fermentace probíhá s automatickou kontrolou při 19°C. Víno je skladováno v nerezových tancích a po uplynutí třech měsíců je lahvováno.Mnoho prvků se u výroby tohoto vína spojili v jeden celek a tak vznikl Gemischter Satz. Roman Josef Pfaffl vytvořil velmi ostré, živé, kořeněné a ovocné víno v dokonalé harmonii. Výsledkem je čisté potěšení.
K jakému jídlu se víno hodí
- předkrmy, pečivo, ryby, mořské plod, drůbež a chřest
- Doporučená teplota servírování 10-12°C
Recept: Amur na sardeli
Země původu - Rakousko
Vinařská oblast - Vídeň
Vinařství - Weingut R&A Pfaffl (Roman Josef Pfaffl a Heidi Fischer Pfaffl)
Typ - Bílé víno
Odrůda - Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Vetlínské zelené
Ročník - 2019
Analýza vína - Alkohol 12,5% v/v, Titrovatelné kyseliny 6g/litre, Zbytkový cukr 5,8g/litre
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 6
Objem - 0,75 l
Vhodné k archivaci - Ano (1-3roky)
Tasting notes
- 2018 - ÖGZ - 1. Platz GOLD
- 2018 - NÖ Wein Prämierung GOLD
- 2017 - NÖ Weinprämierung - GOLD
- 2015 - Falstaff 89P
- 2014 - Vinaria Top List
- 2014 - Falstaff 89P

Amur na sardeli
doba přípravy: 10-30 minut
Suroviny pro 4-6 osob
2 lžíce másla + na pečení, 2–3 malé cibule, překrojené napůl, 4–6 filetů z amura nebo kapra, 4–6 lžiček sardelové pasty, 5 kuliček černého pepře, 1 bobkový list, 1 svitek kůry z biocitronu, 200 ml smetany ke šlehání, 1 žloutek, nakládané kapary na ozdobení
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 200 °C. V pekáčku opečte na másle cibuli. Porce amura potřete sardelovou pastou a rozložte do pekáčku na cibuli kůží dolů. Přidejte kuličky pepře, bobkový list, citronovou kůru, poklaďte plátky másla a pečte 10 minut. Pak obraťte, podlijte smetanou (trošku si nechte na závěrečné zahuštění) a pečte dalších cca 15 minut.
Jak poznat čerstvou rybu?
U ryb s hlavou koukejte na žábry – živá ryba je má výrazně tmavě červené, čím déle zabitá je, tím jsou bledší. Bílé nebo jen lehce růžové jsou pak krajně podezřelé. A oči musí být jasné, nezakalené. Čerstvá svalovina při zmáčknutí rychle a pružně vyrovná otisk, v uleželé zůstane důlek dlouho.
Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!