Druh vína







Oblast












Odrůda

















Tipy a Doporučení








Pojďme ochutnat…

Saint Clair - Omaka Reserve Chardonnay, Marlborough 2016, 0,75l

Bílé víno | suché | Chardonnay

Luxusní bílé víno světle žluté barvy s komplexní ovocnou chutí s lehkým dotekem pikantního koření.

Chuť a vůně vína

Aroma bílé broskve, zimolezu a pikantního dubu. Chuť je lahodně bohatá, převažují v ní ovocné tóny, koření a pikantnost dubové kůry. Chuť je plná a elegantní s vyváženými kyselinkami a dlouhým závěrem.

Toto víno věkem získává další chuťový rozměr. Při pečlivém archivování vás bude odměňovat v dalších pěti letech.

Sklizeň a zrání vína

Ovoce pochází z jižních oblastí Marlborough, kde převažuje teplé klima s chladnějšími nocemi. Tato odrůda Chardonnay (především Mendoza, burgundské Clone 95). Po ruční sklizni byl každý hrozen celý lisován, aby byly zachovány všechny ovocné chuti. Poté víno zraje v sudech z amerického dubu (50% vína v nových sudech, 25% vína v jednou plněných sudech a 25% vína ve dvakrát plněných sudech). Víno prochází mléčno-jablečným kvašením, poté deset měsíců zraje za pravidelného míchání.

K jakému jídlu se víno hodí

  • pečené kuře
  • losos
  • krémové omáčky

Recept: Hovězí guláš

519 Kč

S D Í L E T   N A :





Země původu - Nový Zéland
Vinařská oblast - Marlborough
Vinařství - Saint Clair Family Estate (Matt Thomson a Hamish Clark)
Typ - Bílé víno
Odrůda - Chardonnay
Ročník - 2016
Analýza vína - zbytkový cukr 2.1 g/l, alkohol 13.5%, kyseliny 5.4 g/l, pH 3.36
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 6
Objem - 0,75l
Vhodné k archivaci - Ano (5-8 let)

Tasting notes


Hovězí guláš

Hovězí guláš


doba přípravy: 4 hodiny


Suroviny pro 8 osob
1,5 kg hovězí kližky, 0,5 kg cibule, 20 dkg sádla, 10 dkg celeru, 4-5 dkg sladké mleté papriky pálivé podle chuti, majoránka, mletý pepř, kmín, česnek, 2 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce plnotučné hořčice, polévkové koření Klasik od Vitany, (Na vývar), menší vepřové koleno, vepřové kosti, sůl, celý pepř, libeček


Postup přípravy
Do tlakového hrnce neboli papiňáku vložíme kolínko (trochu ho nařízneme), kosti, pepř, libeček, mírně osolíme, přilijeme 3 l vody, hrnec uzavřeme a dáme na 45 minut vařit. Kližku zbavíme loje, odblaníme, rozebereme na jednotlivé svalky a nakrájíme na kostky (asi 3 cm). Do kastrolu dáme rozehřát sádlo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a restujeme do růžovohněda. Tady nám začíná barva guláše. Přidáme nasekaný česnek, necháme rozvonět, vložíme maso a prudce restujeme, aby se nám maso zatáhlo. Přidáme na nudličky nakrájený celer, papriku, pepř, kmín, majoránku, rajský protlak, plnotučnou hořčici a dusíme do vysmahnutí. Podlijeme trochou horkého vývaru a opět dusíme do vysmahnutí, to neustále opakujeme, guláš postupně začíná získávat krásnou barvu. V pánvi nasucho opražíme hladkou mouku do růžovohnědé barvy a necháme vychladnout. Do hrníčku odebereme 1/4 litru vývaru a taky necháme vychladnout. Pokud máme maso poloměkké, přilijeme asi 1,5 litru horkého vývaru, promícháme a začneme s roztřepkou. Do litrového hrnku vlijeme vlažný vývar, přidáme 2-3 stroužky česneku a ponorným mixerem rozmělníme. Metličkou zašleháme opraženou hladkou mouku, kterou za stálého míchání přiléváme k masu. Mezi dlaněmi rozemneme ještě trošku majoránky,zastříkneme polévkovým kořením, případně dosolíme a za občasného promíchávání necháme maso dojít.



Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!