Saint Clair - Omaka Reserve Chardonnay, Marlborough 2017, 0,75l
Bílé víno | suché | Chardonnay
Luxusní bílé víno světle žluté barvy s komplexní ovocnou chutí s lehkým dotekem pikantního koření.
Chuť a vůně vína
Aroma bílé broskve, zimolezu a pikantního dubu. Chuť je lahodně bohatá, převažují v ní ovocné tóny, koření a pikantnost dubové kůry. Chuť je plná a elegantní s vyváženými kyselinkami a dlouhým závěrem.Toto víno věkem získává další chuťový rozměr. Při pečlivém archivování vás bude odměňovat v dalších pěti letech.
Sklizeň a zrání vína
Ovoce pochází z jižních oblastí Marlborough, kde převažuje teplé klima s chladnějšími nocemi. Tato odrůda Chardonnay (především Mendoza, burgundské Clone 95). Po ruční sklizni byl každý hrozen celý lisován, aby byly zachovány všechny ovocné chuti. Poté víno zraje v sudech z amerického dubu (50% vína v nových sudech, 25% vína v jednou plněných sudech a 25% vína ve dvakrát plněných sudech). Víno prochází mléčno-jablečným kvašením, poté deset měsíců zraje za pravidelného míchání.K jakému jídlu se víno hodí
- pečené kuře
- losos
- krémové omáčky
Recept: Úhoř na víně
Země původu - Nový Zéland
Vinařská oblast - Marlborough
Vinařství - Saint Clair Family Estate (Matt Thomson a Hamish Clark)
Typ - Bílé víno
Odrůda - Chardonnay
Ročník - 2016
Analýza vína - zbytkový cukr 2.1 g/l, alkohol 13.5%, kyseliny 6.0 g/l, pH 3.24
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 12
Objem - 0,75l
Vhodné k archivaci - Ano (5-8 let)
Tasting notes

Úhoř na víně
doba přípravy: 40 minut
Suroviny pro 4 osoby
1kg úhoře,1polévková lžíce panenského oleje, svazek kopru a petrželky, 0,5l rybího vývaru, 1,5dcl bílé víno suché
Postup přípravy:
Úhoře vykucháme, očistíme, stáhneme z kůže, opláchneme a nakrájíme na kousky. Vložíme do mísy, polijeme olejem a promícháme. Kopr a petrželku opláchneme (několik snítek odložíme na ozdobu) a nasekáme. Hlubokou teflonovou pánev rozpálíme, vložíme kousky úhoře a po všech stranách je osmažíme. Zalijeme vývarem s polovinou dávky vína, přidáme petrželku a kopr. Přikryjté pokličkou dusíme asi 30 minut. Kousky ryby občas obrátíme. Ke konci dušení přilijeme zbytek vína. Jídlo narovnáme na mísu, ozdobíme lístky petrželky a plátky citronu. Podáváme s rýží nebo brambory.
Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!