Saint Clair Marlborough Origin Grüner Veltliner 2019, 0,75l
Novozélandský Origin Grüner Veltliner z proslulé oblasti Marlborough je svěží a elegantní víno bohaté na zralé peckoviny. Vhodné pro vegetariány a vegany.
Chuť a vůně vína
Vůně a chuť: bílý pepř, sušená citrusová kůra, nektarinka v kombinaci s červeným a žlutým jablkem naplněným voňavým vanilkovým luskem.Chuť je suchá a vyplňuje ústa dlouhým a přetrvávajícím závěrem.Patro:
Bohaté vrstvy zralého jablka, pomeranče a broskve.
Sklizeň a zrání vína
Hrozny pocházejí z vybraných vinic nacházejících se v Dillon´s Point v nižší oblasti Wairau. Okamžitě po sklizni je víno lisováno a je minimalizován kontakt se slupkou. Po krátkém usazení v chladu probíhá fermentaci při nízkých teplotách.K jakému jídlu se víno hodí
- čerstvé saláty
- pokrmy s mořskými plody
- čínské a orientální speciality
- těstovinové saláty
Recept: Candát s asijským pestem
Země původu - Nový Zéland
Vinařská oblast - Wairau Valley, Marlborough
Vinařství - Saint Clair Family Estate
Typ - Bílé víno
Odrůda - Grüner Veltliner
Ročník - 2019
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 6
Složení vína - Alkohol: 12% v/v, Titrovatelné kyseliny: 5.2 g/litre, zbytkový cukr: 2.1 g/L, pH: 3.43
Objem - 0,75l
Vhodné k archivaci - Ano (1-3 roky)
Tasting notes
- SILVER Medal - New Zealand International Wine Competition 2019

Candát s asijským pestem
Doba přípravy: 35 minut
Suroviny:
400g candáta (filety), 1 svazek bazalky (nejlépe thajské), 50g solených arašíd, zázvor (malý kousek), 3 lžíce sezamový olej, 50 ml zeleninový vývar, 2 lžíce rýžového octa, 250g mrkve, 200g cukrového hrášku (lusky), sojová omáčka, sůl, pepř mletý
Postup přípravy:
Z opláchnuté bazalky otrhejte lístky, arašídy nasekejte nahrubo. Oloupaný zázvor nakrájejte na kostičky a spolu s lístky bazalky, arašídy, 2 lžícemi oleje a vývarem rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem a octem. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kousky. Lusky hrášku a klíčky omyjte a nechte dobře okapat. Rybu také opláchněte, osušte, osolte, opepřete a osmažte dokřupava na zbylém sezamovém oleji. Vyjměte, v pánvi krátce osmažte mrkev, hrášek a klíčky. Dochuťte solí, pepřem a sójovou omáčkou a spolu s pestem podávejte k rybě.
Pesto je nepostradatelná italská chuťovka, jejímž základem je bazalka. Za nejpůvodnější je pokládáno janovské, pesto genovese, kdy jsou jemně podrcené lístky bazalky promíchány s olivovým olejem, piniovými jadérky, česnekem a parmazánem. Tato původní chuťovka inspirovala v Itálii i mimo ni řadu variací, takže dnes najdeme pesto třeba z rukoly a vlašských ořechů, červené ze sušených rajčat a spoustu dalších mutací, například tuto chuťově nasměrovanou k Asii.
Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!