Druh vína







Oblast












Odrůda

















Tipy a Doporučení








Pojďme ochutnat…

Saint Clair Origin Gimblett Gravels Merlot 2017, 0,75l

Červené víno | suché | Merlot

Plně tělnatý a chuťově bohatý Merlot s ohraničenou chutí, ve které se mísí vyzrálé bobule divoké plané černé třešně a černý rybíz. V ústech na patře ucítíte náznaky ovocné sladkosti, hedvábné taninové struktury a dlouhý kouřový konec.

Chuť a vůně vína

Vůně a chuť divokých (lesních) bobulí, kořenitá a toustově dubová. Plně tělnatý a chuťově bohatý Merlot s ohraničenou chutí, ve které se mísí vyzrálé bobule divoké plané černé třešně a černý rybíz. V ústech na patře ucítíte náznaky ovocné sladkosti, hedvábné taninové struktury a dlouhý kouřový konec.

Sklizeň a zrání vína

Hrozny pochází z pečlivě vybraných vinohradů z Gimlett Gravels z vinařského distriktu Hawke´s Bay na Severním ostrově. Mírně bohaté, dobře propustné půdy na bázi štěrků dávají úžasný základ pro nízkosklizňový Merlot. Tyto polohy vinohradů mají ideální zrací podmínky pro tvorbu výrazných bobulových aromat a především na vybalancovanou taninovou strukturu.
Zrání hroznů je pečlivě monitorováno a sklízí se ve večerním chladu při maximu chuťového výrazu a optimální fyziologické vyzrálosti.
Po odstopkování byly bobule macerované pět dní za studena pro získání maxima chuťového výrazu a pro stabilizaci barvy. Když kvašení začne, je směs ručně míchána a občas skrápěná pro získání maxima tříslovin, barvy a chuti. Následně po ukončení kvašení je mladé víno nadále ve styku se slupkami. Je denně ochutnáváno pro určení optimální hranice extrakce. Po stočení a lisování leží víno v použitých sudech z francouzského dubu, kde proběhne malolaktické kvašení. Když je dosaženo správné stařecí balance, víno je finalizované a pečlivě připravené pro lahvování.

K jakému jídlu se víno hodí

  • čerstvá zelenina
  • hovězí steak a červená masa

Recept: Vepřová panenka v bylinkách s luštěninami a žampiony
369 Kč

S D Í L E T   N A :





Země původu - Nový Zéland
Vinařská oblast - Wairau, Marlborough
Vinařství - Saint Clair Family Estate (Matt Thomson a Hamish Clark)
Typ - Červené víno
Odrůda - Merlot
Ročník - 2017
Analýza vína - alkohol 13 %, kyseliny 5,7 g/l, pH 3.54
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 6
Objem - 0,75l
Vhodné k archivaci - Ano (15-20 let)

Tasting notes

  • 4 STARS - Winestate Hawke's Bay Tasting 2018
  • BRONZE Medal - New Zealand Royal Wine Show 2018


Vepřová panenka v bylinkách s luštěninami a žampiony

Vepřová panenka v bylinkách s luštěninami a žampiony


doba přípravy: 60 minut


Suroviny pro 4 osoby
600 g vepřové panenky, sůl, pepř, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, 1 lžíce čerstvého tymiánu, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, 400 g žampionů, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 250 g předvařené směsi ječných krup a čočky, 200 ml drůbežího vývaru, čerstvá listová petržel, 100 g tvrdého sýru Parmazán, alobal, vpichový teploměr, struhadlo, zapékací mísa, grilovací pánev


Postup přípravy
Panenku osolíme, opepříme, zakápneme olejem a obalíme v sekaných bylinkách. V grilovací pánvi zprudka opečeme ze všech stran. Dopečeme v troubě vyhřáté na 135 °C a vpichovým teploměrem hlídáme vnitřní teplotu. Jakmile dosáhne 45 °C maso vyndáme a necháme odpočinout asi 15 minut pod alobalem.
Na olivovém oleji na barvu orestujeme nakrájené očištěné žampiony. Osolíme, opepříme, stáhneme plamen a přidáme nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a ještě krátce restujeme. Podlijeme vývarem a vsypeme luštěniny s kroupy (ty nijak nevaříme a nasypeme je rovnou z obalu). Krátce povaříme, dokončíme sekanou petrželkou a podáváme.
Takto připravené luštěniny podáváme s pečenou panenkou nakrájenou na plátky. Celé jídlo ještě zasypeme strouhaným sýrem pecorino a ozdobíme lístky petržele.



Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!