Druh vína







Oblast












Odrůda

















Tipy a Doporučení








Pojďme ochutnat…

Saint Clair - Premium Pinot Noir Marlborough 2016, 0,75l

Červené víno | suché | Pinot Noir

Novozélandský Premiový Pinot Noir z proslulé oblasti Marlborough je známý svojí ovocnou chutí s nádechem divokého ovoce, černého rybízu, podtóny třešně a květin.

Chuť a vůně vína

Výběrové červené víno odrůdy Pinot Noir má sytě granátovou barvu a vůni připomínající zralý černý rybíz, třešně s jemným květinovým a kořenitým nádechem. V koncentrované chuti převládá černý rybíz s lehkým dotekem borůvky. Víno, které je vynikající jako mladé, ale v dalších pěti letech se jeho chuť i vůně dále rozvinou.

Sklizeň a zrání vína

Vinná réva pochází z níže položených oblastí Wairau Valley v oblasti Marlborough (včetně Omaka Valley a údolí Waihopai). Jednotlivé hrozny se před fermentací drží 5 dní v chladu. Pro primární alkoholovou fementaci jsou použité kultivované kvasinky, víno je šestkrát denně (během vrcholu fermentace až osmkrát denně) ručně míseno. Pak se část vína přelévá do tanků z nerezové oceli, druhá část pak do nových a starších sudů z amerického a francouzského dubu. Následně víno prochází jablečno-mléčným kvašením.

K jakému jídlu se víno hodí

  • jehněčí maso

Recept: Jehněčí ramínko se sušeným ovocem, mandlemi a kořením á la marocký tažín

TAKÉ DOSTUPNÉ JAKO:
569 Kč

S D Í L E T   N A :





Země původu - Nový Zéland
Vinařská oblast - Wairau Valley (Omaka Valley, Waihopai), Marlborough
Vinařství - Saint Clair Family Estate (Matt Thomson, Kyle Thomson a Hamish Clark)
Typ - Červené víno
Odrůda - Pinot Noir
Ročník - 2016
Analýza vína - alkohol 13,5%, kyseliny 5,1 g/l, pH 3,64
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 6
Objem - 0,75l
Vhodné k archivaci - Ano (5-7 let)

Tasting notes


Jehněčí ramínko se sušeným ovocem, mandlemi a kořením á la marocký tažín

Jehněčí ramínko se sušeným ovocem, mandlemi a kořením á la marocký tažín


Doba přípravy: 60 minut


Suroviny:
1 lžička kajenského pepře, 2 lžičky mletého černého pepře,1½ lžíce mleté lahůdkové papriky, 1½ lžíce mletého zázvoru, 1 lžíce kurkumy, 2 lžičky mleté skořice, 1 jehněčí ramínko (cca 1,1 kg), očištěné a zbavené tuku, nakrájené na kostky, 2 velké cibule nakrájené na drobno
4 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 550 ml rajčatové šťávy nebo 2 lžíce rajského protlaku smíchaného s 200 ml vody, 1 plechovka (400 g) krájených loupaných rajčat, 100 g sušených meruněk překrájených na půl, 50 g datlí překrájených na půl, 50 g rozinek nebo sultánek, 80 g plátků mandlí, 1 lžička snítek šafránu namočených ve studené vodě, 600 ml jehněčího nebo hovězího vývaru, 1 lžíce medu, 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky


Postup přípravy:
Ve větší míse smíchejte kajenský a černý pepř, papriku, zázvor, kurkumu a skořici. Polovinou směsi obalte na kostky nakrájené jehněčí. Přikryjte a nechce odpočívat v lednici nejlépe přes noc, aby maso násáklo vůni koření. Druhou polovinu koření uschovejte. Troubu předehřejte na 150 °C. Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte nasekanou cibulku a zbývající směs koření. Cibulku restujte až zesklovatí. Na poslední 3 minuty přidejte česnek. Přidejte maso a orestujte ho po všech stranách, až hezky zhnědne. Přilijte vývar, rajčaťovou šťávu a krájená rajčata. Pak přidejte půlené meruňky a datle, rozinky, část mandlí, šafrán a med. Přiveďte k varu a následně celou směs přendejte do pekáče. Přikryjte víkem, dejte do rozehřáté trouby a pomalu vařte po dobu 2 - 2½ hodin. Maso pravidelně kontrolujte, případě celou směs promíchávejte. Správně uvařené jehněčí by mělo být měkké a šťavnaté.
Servírujte posypané koriandrem, petrželkou a zbytkem mandlí. Jako ideální příloha se hodí kuskus, rýže i vařená cizrna.



Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!