Druh vína







Oblast












Odrůda

















Tipy a Doporučení








Pojďme ochutnat…

Saint Clair - Vicar´s Choice Pinot Noir Marlborough 2013, 0,75l

Červené víno | suché | Pinot Noir

Svěží ovocný nádech odrůdy Pinot Noir s elegantním a komplexním závěrem.

Chuť a vůně vína

Ve vůni převládají tóny zralých třešní a malin doplněné o kořenité tóny amerického dubu. Chuť připomíná lehkou kombinaci malin a třešní, která pomalu přechází v kombinaci jahod a švestek. Vyvážené množství kyselinky vede k dlouhému a sametovému závěru.

Sklizeň a zrání vína

Hrozny pocházejí z vybraných vinic oblasti Wairau (Marlborough) včetně Omaka Valley a Waihopai Valley. Víno je vynikající jako mladé, chuť se pak dále rozvíjí v pěti dalších letech od nalahvování. Po sklizni jsou hrozny nejprve uchovávány v chladu pět dnů, až poté probíhá první alkoholová fermentace. Během ní je víno šestkrát denně ručně promícháváno (v době vrcholení fermentace až osmkrát denně). Poté je část vína přečerpána do tanků z nerezové oceli, druhá část pak putuje částečně do nových, částečně do rok starých sudů z francouzského dubu.

K jakému jídlu se víno hodí

  • pokrmy z červeného masa
  • těstoviny
  • pečené rybě

Recept: Hovězí guláš

TAKÉ DOSTUPNÉ JAKO:
479 Kč

S D Í L E T   N A :





Země původu - Nový Zéland
Vinařská oblast - Wairau, Marlborough
Vinařství - Saint Clair Family Estate (Matt Thomson a Hamish Clark)
Typ - Červené víno
Odrůda - Pinot Noir
Ročník - 2013
Analýza vína - alkohol 13,5%, kyseliny 5,6 g/l, pH 3,53
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 6
Objem - 0,75l
Vhodné k archivaci - Ano (5-8 let)

Tasting notes


Hovězí guláš

Hovězí guláš


doba přípravy: 4 hodiny


Suroviny pro 8 osob
1,5 kg hovězí kližky, 0,5 kg cibule, 20 dkg sádla, 10 dkg celeru, 4-5 dkg sladké mleté papriky pálivé podle chuti, majoránka, mletý pepř, kmín, česnek, 2 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce plnotučné hořčice, polévkové koření Klasik od Vitany, (Na vývar), menší vepřové koleno, vepřové kosti, sůl, celý pepř, libeček


Postup přípravy
Do tlakového hrnce neboli papiňáku vložíme kolínko (trochu ho nařízneme), kosti, pepř, libeček, mírně osolíme, přilijeme 3 l vody, hrnec uzavřeme a dáme na 45 minut vařit. Kližku zbavíme loje, odblaníme, rozebereme na jednotlivé svalky a nakrájíme na kostky (asi 3 cm). Do kastrolu dáme rozehřát sádlo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a restujeme do růžovohněda. Tady nám začíná barva guláše. Přidáme nasekaný česnek, necháme rozvonět, vložíme maso a prudce restujeme, aby se nám maso zatáhlo. Přidáme na nudličky nakrájený celer, papriku, pepř, kmín, majoránku, rajský protlak, plnotučnou hořčici a dusíme do vysmahnutí. Podlijeme trochou horkého vývaru a opět dusíme do vysmahnutí, to neustále opakujeme, guláš postupně začíná získávat krásnou barvu. V pánvi nasucho opražíme hladkou mouku do růžovohnědé barvy a necháme vychladnout. Do hrníčku odebereme 1/4 litru vývaru a taky necháme vychladnout. Pokud máme maso poloměkké, přilijeme asi 1,5 litru horkého vývaru, promícháme a začneme s roztřepkou. Do litrového hrnku vlijeme vlažný vývar, přidáme 2-3 stroužky česneku a ponorným mixerem rozmělníme. Metličkou zašleháme opraženou hladkou mouku, kterou za stálého míchání přiléváme k masu. Mezi dlaněmi rozemneme ještě trošku majoránky,zastříkneme polévkovým kořením, případně dosolíme a za občasného promíchávání necháme maso dojít.



Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!