Druh vína







Oblast












Odrůda

















Tipy a Doporučení








Pojďme ochutnat…

Saint Clair - Vicar´s Choice Pinot Noir Marlborough 2013, 0,75l

Červené víno | suché | Pinot Noir

Svěží ovocný nádech odrůdy Pinot Noir s elegantním a komplexním závěrem.

Chuť a vůně vína

Ve vůni převládají tóny zralých třešní a malin doplněné o kořenité tóny amerického dubu. Chuť připomíná lehkou kombinaci malin a třešní, která pomalu přechází v kombinaci jahod a švestek. Vyvážené množství kyselinky vede k dlouhému a sametovému závěru.

Sklizeň a zrání vína

Hrozny pocházejí z vybraných vinic oblasti Wairau (Marlborough) včetně Omaka Valley a Waihopai Valley. Víno je vynikající jako mladé, chuť se pak dále rozvíjí v pěti dalších letech od nalahvování. Po sklizni jsou hrozny nejprve uchovávány v chladu pět dnů, až poté probíhá první alkoholová fermentace. Během ní je víno šestkrát denně ručně promícháváno (v době vrcholení fermentace až osmkrát denně). Poté je část vína přečerpána do tanků z nerezové oceli, druhá část pak putuje částečně do nových, částečně do rok starých sudů z francouzského dubu.

K jakému jídlu se víno hodí

  • pokrmy z červeného masa
  • těstoviny
  • pečené rybě

Recept: Jehněčí ramínko se sušeným ovocem, mandlemi a kořením á la marocký tažín

TAKÉ DOSTUPNÉ JAKO:
479 Kč

S D Í L E T   N A :





Země původu - Nový Zéland
Vinařská oblast - Wairau, Marlborough
Vinařství - Saint Clair Family Estate (Matt Thomson a Hamish Clark)
Typ - Červené víno
Odrůda - Pinot Noir
Ročník - 2013
Analýza vína - alkohol 13,5%, kyseliny 5,6 g/l, pH 3,53
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 6
Objem - 0,75l
Vhodné k archivaci - Ano (5-8 let)

Tasting notes


Jehněčí ramínko se sušeným ovocem, mandlemi a kořením á la marocký tažín

Jehněčí ramínko se sušeným ovocem, mandlemi a kořením á la marocký tažín


Doba přípravy: 60 minut


Suroviny:
1 lžička kajenského pepře, 2 lžičky mletého černého pepře,1½ lžíce mleté lahůdkové papriky, 1½ lžíce mletého zázvoru, 1 lžíce kurkumy, 2 lžičky mleté skořice, 1 jehněčí ramínko (cca 1,1 kg), očištěné a zbavené tuku, nakrájené na kostky, 2 velké cibule nakrájené na drobno
4 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 550 ml rajčatové šťávy nebo 2 lžíce rajského protlaku smíchaného s 200 ml vody, 1 plechovka (400 g) krájených loupaných rajčat, 100 g sušených meruněk překrájených na půl, 50 g datlí překrájených na půl, 50 g rozinek nebo sultánek, 80 g plátků mandlí, 1 lžička snítek šafránu namočených ve studené vodě, 600 ml jehněčího nebo hovězího vývaru, 1 lžíce medu, 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky


Postup přípravy:
Ve větší míse smíchejte kajenský a černý pepř, papriku, zázvor, kurkumu a skořici. Polovinou směsi obalte na kostky nakrájené jehněčí. Přikryjte a nechce odpočívat v lednici nejlépe přes noc, aby maso násáklo vůni koření. Druhou polovinu koření uschovejte. Troubu předehřejte na 150 °C. Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte nasekanou cibulku a zbývající směs koření. Cibulku restujte až zesklovatí. Na poslední 3 minuty přidejte česnek. Přidejte maso a orestujte ho po všech stranách, až hezky zhnědne. Přilijte vývar, rajčaťovou šťávu a krájená rajčata. Pak přidejte půlené meruňky a datle, rozinky, část mandlí, šafrán a med. Přiveďte k varu a následně celou směs přendejte do pekáče. Přikryjte víkem, dejte do rozehřáté trouby a pomalu vařte po dobu 2 - 2½ hodin. Maso pravidelně kontrolujte, případě celou směs promíchávejte. Správně uvařené jehněčí by mělo být měkké a šťavnaté.
Servírujte posypané koriandrem, petrželkou a zbytkem mandlí. Jako ideální příloha se hodí kuskus, rýže i vařená cizrna.



Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!