Saint Clair - Pioneer Block 1 Foundantion Sauvignon Blanc 2021, 0,75l
Vynikající novozélandské víno s mírným zeleným zabarvením odrůdy Sauvignon Blanc.
Toto víno je vhodné i pro vegetariány a vegany.
Chuť a vůně vína
Aroma - Aromatický bílý rybíz a voňavé tropické ovoce s nádechem posečené trávy.Ihned po sklizni byly hrozny vymačkány. Po usazení, šťáva byla kvašená pomocí kvasnic v nerezové oceli při nízkých teplotách, aby zachovala ovocnou chuť a čerstvost. Tato dávka byla vybrána jako Pioneer Block vína, vzhledem ke své síle a intenzitě chuti.
Sklizeň a zrání vína
Pocházejí z jedné vinice ve vlastnictví rodiny Sowman, na úrodných, volně odvodněných půdách nižší Wairau Valley. Hrozny byly pečlivě sledovány v průběhu zrání a sklizeny v chladných večerech pro maximální chuť a zralost.Pití tohoto víno se doporučuje již nyní a nejlépe vychutnáte během příštích dvou let.
K jakému jídlu se víno hodí
- grilovaná zelenina
- grilovaná ryba, nejlépe losos
- mořské plody
Recept: Houbové rizoto
Země původu - Nový Zéland
Vinařství - Saint Clair Family Estate (Matt Thomson a Hamish Clark)
Typ - Bílé víno
Odrůda - Sauvignon Blanc
Ročník - 2021
Analýza vína - Alkohol: 13% v/v, Titrovatelné kyseliny: 7.6g/litre, zbytkový cukr: 1.6g/L, pH: 3.25
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 6
Objem - 0,75l
Vhodné k archivaci - Ano (2-3 roky)
Tasting notes

Houbové rizoto
doba přípravy: 30 minut
Suroviny pro 4 osoby
2 větší cibule, 800g hub (ideálně hříbky), 600g rýže, koření: houbové koření (usušené a pomleté houby), pepř, olivový olej
Postup přípravy
Cibuli nakrájejte na drobno a nechte smažit na 3 lžících olivového oleje. Jakmile začne zlátnout, přidejte rýži a minutu společně opékejte. Zasypejte lžící sypkého zeleninového bujónu a zalejte půl sklenicí horké vody (nebo nechejte v horké vodě rozpustit kostkový bujón). Rýži míchejte a podle potřeby podlévejte.
Na vedlejší plotýnce poduste pokrájené houby, podlité několika lžícemi vody. Jakmile se voda a puštěná šťáva z větší části vstřeba, přisypejte drzený kmín a případně houbové koření.
Ve chvíli, když už rýže začíná měknout, do ní přidáme houby, podlejeme a promícháme, aby se chutě propojily. Dusíme společně do úplného změknutí rýže. Vodou podléváme už jen zlehka, škrob z rýže by měl vytvořit lehký krémový šlem. Rizoto můžeme zpestřit několika zlehka a na sucho opraženými vlašskými ořechy.
Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!