Saint Clair - Pioneer Block 11 Cell Block Sauvignon Blanc 2020, 0,75l
Bílé víno | suché | Sauvignon Blanc
Vynikající novozélandské víno s lehkým zeleným odstínem odrůdy Sauvignon Blanc z proslulé oblasti Marlborough Valley východně od města Blenheim.
Tento druh je pojmenován po majitelích Sandře a Colinovi MacKayovi. Colin, bývalý detektiv novozélandské policie, který v roce 2020 při sklizni hroznů.
Chuť a vůně vína
Barva: světle slámová, nepatrné zelení tónyAroma: černý rybíz, grapefruit a guava
Chuť, patro: Velkorysé vrstvy grapefruitu a bohatého černého rybízu se základními minerálními vlastnostmi. Chuť má ostrou a vytváří plný pocit v ústech a dlouhý
přetrvávající dlouhý závěr. Toto víno pochází z vinic v nižších oblastech Wairau (údolí Marlborough), z pozemků, které se dříve nacházely v zátopové zóně, čímž zdejší půda získala svojí výjimečnou úrodnost. Chladnější klimatické podmínky napomáhají pomalejšímu dozrávání hroznů, které tak získávají svoji intenzivní chuť a vůni.
Sklizeň a zrání vína
Řádky vinohradu jsou vysázené v úhlu 43 stupňů ke směru od severovýchodu k jihozápadu, jinak než je obvyklý severojižní směr. To vede k nepatrně zelenějšímu charakteru hroznů z jejich jižní strany a k více tropickému charakteru hroznů z jejich severní strany.Výsledné víno je proto dimenziální a komplexní. Parcela je barevnější, tmavší než v ostatních částech údolí, hrozny pomaleji zrají. Rozlišující, typická vůně je po rozdrcených květinách, (často spojovaná s vůní pobřežního regionu Awatare), ale chybí nasládlé tóny.
Vinohradnictví (Vinohrady): vertikální spon, čtyři tažně.
K jakému jídlu se víno hodí
- grilovaná zelenina
- grilovaná ryba
- mořské plody
- uzený losos
- mušle
Recept: Rukolový salát
Země původu - Nový Zéland
Vinařská oblast - Marlborough, Dillons Point
Vinařství - Saint Clair Family Estate
Typ - Bílé víno
Odrůda - Sauvignon Blanc
Ročník - 2020
Analýza vína - Alkohol: 13.0% v/v, Titrovatelné kyseliny: 7.9g/litre, zbytkový cukr: 2.4g/L, pH: 3.21
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 6
Objem - 0,75l
Vhodné k archivaci - Ano (2-3 roky)
Tasting notes
- GOLD Medal - NZ International Wine Show 2020

Rukolový salát
doba přípravy: 10 minut
Suroviny
125 g rukoly, 4 vejce uvařená natvrdo, 1 konzerva sardelových řezů, několik cherry rajčátek, sůl, citronová šťáva, čerstvě mletý bílý pepř
Postup přípravy:
Rukolu omyjeme a osušíme. Promícháme se solí (solíme jen velmi málo, protože sardelky jsou slané dost). Zakápneme citronem, jemně promícháme se sardelovými řezy. Na talíři ozdobíme rajčátky, vejcemi a mírně opepříme. Salát je pikantní a osvěžující.
Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!