Druh vína







Oblast












Odrůda

















Tipy a Doporučení








Pojďme ochutnat…

Saint Clair - Pioneer Block 11 Cell Block Sauvignon Blanc 2020, 0,75l

Bílé víno | suché | Sauvignon Blanc

Vynikající novozélandské víno s lehkým zeleným odstínem odrůdy Sauvignon Blanc z proslulé oblasti Marlborough Valley východně od města Blenheim.
Tento druh je pojmenován po majitelích Sandře a Colinovi MacKayovi. Colin, bývalý detektiv novozélandské policie, který v roce 2020 při sklizni hroznů.

Chuť a vůně vína

Barva: světle slámová, nepatrné zelení tóny
Aroma: černý rybíz, grapefruit a guava
Chuť, patro: Velkorysé vrstvy grapefruitu a bohatého černého rybízu se základními minerálními vlastnostmi. Chuť má ostrou a vytváří plný pocit v ústech a dlouhý
přetrvávající dlouhý závěr. Toto víno pochází z vinic v nižších oblastech Wairau (údolí Marlborough), z pozemků, které se dříve nacházely v zátopové zóně, čímž zdejší půda získala svojí výjimečnou úrodnost. Chladnější klimatické podmínky napomáhají pomalejšímu dozrávání hroznů, které tak získávají svoji intenzivní chuť a vůni.

Sklizeň a zrání vína

Řádky vinohradu jsou vysázené v úhlu 43 stupňů ke směru od severovýchodu k jihozápadu, jinak než je obvyklý severojižní směr. To vede k nepatrně zelenějšímu charakteru hroznů z jejich jižní strany a k více tropickému charakteru hroznů z jejich severní strany.
Výsledné víno je proto dimenziální a komplexní. Parcela je barevnější, tmavší než v ostatních částech údolí, hrozny pomaleji zrají. Rozlišující, typická vůně je po rozdrcených květinách, (často spojovaná s vůní pobřežního regionu Awatare), ale chybí nasládlé tóny.
Vinohradnictví (Vinohrady): vertikální spon, čtyři tažně.


K jakému jídlu se víno hodí

  • grilovaná zelenina
  • grilovaná ryba
  • mořské plody
  • uzený losos
  • mušle

Recept: Grilovaný losos v marinádě
549 Kč

S D Í L E T   N A :





Země původu - Nový Zéland
Vinařská oblast - Marlborough, Dillons Point
Vinařství - Saint Clair Family Estate
Typ - Bílé víno
Odrůda - Sauvignon Blanc
Ročník - 2020
Analýza vína - Alkohol: 13.0% v/v, Titrovatelné kyseliny: 7.9g/litre, zbytkový cukr: 2.4g/L, pH: 3.21
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 6
Objem - 0,75l
Vhodné k archivaci - Ano (2-3 roky)

Tasting notes

  • GOLD Medal - NZ International Wine Show 2020


Grilovaný losos v marinádě

Grilovaný losos v marinádě


Doba přípravy: 40 minut


Suroviny:
sůl, 4ks citronu, polévková lžíce sojové omáčky, 8 ks lososového filetu (podkovy), 4 polévkové lžíce medu a stejné množství hořčice


Postup přípravy:
Med rozpustíme v citronové šťávě, přidáme hořčici, sójovou omáčku, chilli, sůl a vytvoříme marinádu. Porce lososa naložíme do připravené marinády a necháme odležet zhruba 2 hodiny. Grilujeme cca 4 minuty z každé strany.


Také Vám poradíme:


  1. jak eliminovat rybí zápach?
    nejdříve rybu pořádně omyjeme – nejvíce zápachu se ukrývá ve slizu, kterým je ryba pokryta. Poté ji na chvíli naložíme do mléka, které má schopnost rybí zápach vytáhnout. Bude stačit čtvrt až půl hodiny. Následně rybu opět umyjeme, ochutíme bylinkami a citronovou šťávou. Takto připravenou rybu poté vaříme, pečeme či smažíme.


  2. Jak ošetřit zápach na použitém nádobí a rukách?
    Veškeré nádobí, se kterým jsme syrovou rybu připravovali, tedy prkénko a nože, pořádně omyjeme čisticím přípravkem a poté přetřeme půlkou citronu. Kyselina citronová totiž neutralizuje pachy. Citron necháme chvíli účinkovat a nádobí znovu umyjeme, případně dáme do myčky.
    Zápach z ryby přejde i na ruce, ale i na těch se ho dá lehce zbavit. Vytvořte si kašovitou směs ze soli a vody a naneste na ruce. Poté si asi po 1 minutě ruce pořádně umyjte.
    Sůl vysušuje, tak si nezapomeňte ruce namazat nějakým hydratačním krémem. Také můžete využít šťávu z citrónu.





Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!