SAINT CLAIR PIONEER BLOCK 17 CABERNET SAUVIGNON/MERLOT 2020, 0,75l
Plně tělnatý a chuťově bohatý Cabernet Sauvignon smíchaný s Merlotem s ohraničenou chutí, ve které se mísí vyzrálé bobule divoké plané švestky. V ústech na patře ucítíte hořkou čokoláda s nádechem Vánoc
Chuť a vůně vína
Vůně a chuť švestky s příznaky hořké čokolády a černé lékořice.Sklizeň a zrání vína
Hrozny pochází z pečlivě vybraných vinohradů z Gimlett Gravels z vinařského distriktu Hawke´s Bay na Severním ostrově. Mírně bohaté, dobře propustné půdy na bázi štěrků dávají úžasný základ pro nízkosklizňový Merlot. Tyto polohy vinohradů mají ideální zrací podmínky pro tvorbu výrazných bobulových aromat a především na vybalancovanou taninovou strukturu.Zrání hroznů je pečlivě monitorováno a sklízí se ve večerním chladu při maximu chuťového výrazu a optimální fyziologické vyzrálosti.
Po odstopkování byly bobule macerované pět dní za studena pro získání maxima chuťového výrazu a pro stabilizaci barvy. Když kvašení začne, je směs ručně míchána a občas skrápěná pro získání maxima tříslovin, barvy a chuti. Následně po ukončení kvašení je mladé víno nadále ve styku se slupkami. Je denně ochutnáváno pro určení optimální hranice extrakce. Po stočení a lisování leží víno v použitých sudech z francouzského dubu, kde proběhne malolaktické kvašení. Když je dosaženo správné stařecí balance, víno je finalizované a pečlivě připravené pro lahvování.
K jakému jídlu se víno hodí
- Vynikající s filetovým steakem a žampiony portobello
- pokapané rozmarýnem a balzamikovým octem.
- Vhodné pro vegetariány
- Servis při 14-16 °C
Recept: Svíčková s jáhlovými knedlíky
Země původu - Nový Zéland
Vinařská oblast - Gimblett Gravelsvineyard, Hawke’s bay.
Vinařství - Saint Clair Family Estate (Matt Thomson a Hamish Clark)
Typ - Červené víno
Odrůda - Cabernet Sauvignon/ Merlot
Ročník - 2020
Analýza vína - alkohol 13,5 %, kyseliny 5,6 g/l, pH 3.52
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 6
Objem - 0,75l
Vhodné k archivaci - Ano (15-20 let)
Tasting notes

Svíčková s jáhlovými knedlíky
doba přípravy: 80 minut
Suroviny
2 velké mrkve, 2 velké petržele, menší kus celeru, 2 velké cibule, všechna zelenina by měla být nakrájena na větší kousky, 3 lžíce sezamového oleje, sůl, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 3 hřebíčky, 3 kousky jalovce a 3 polévkové lžíce octa.
Postup přípravy
Vařte na mírné plameni, dokud zelenina nezměkne. Přeneste do mixéru a vše rozmixujte do hladka a nakonec zjemněte rostlinnou smetanou.
Tento český omáčkový klenot podáváme na pštrosích knedlících naplněných uzeným tofu:
nejdříve uvaříte jáhly v poměru 1: 2,5 zrna k vodě, asi půl hodiny. Po ochlazení přidáte kukuřičnou mouku, dokud těsto není tuhé (je to složité, chce to trochu cviku, aby to bylo správně). Mezitím na oleji zpěníte jemně nakrájenou cibuli a pak přidáte uzené tofu nakrájené na malé kostičky a společně smažíte, dokud cibulka není zlato-hnědá. Po vychladnutí tuto směs použijete k naplnění knedlíků - těsto si rozválíte do tvaru placky, naplníte menším množstvím tofu a zabalíte do těsně uzavřené koule. Knedlíky vaříte ve slané vodě, do té doby, než vyplují na povrch. Přesný čas závisí převážně na velikosti knedlíků.
Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!