Saint Clair - Pioneer Block 3 43 Degrees Sauvignon Blanc Marlborough 2022, 0,75l
Vynikající novozélandské víno s lehkým zeleným odstínem odrůdy Sauvignon Blanc z proslulé oblasti Marlborough,spodní Wairau, východně od města Blenheim.
Chuť a vůně vína
Barva: světle slámová, nepatrné zelení tónyAroma: bílý rybíz, slupky maracuje a rozdrcené květiny, byliny
Chuť, patro: zelené pálivé papriky spolu s čerstvě nakrájeným jalopenem spolu se stopami tropické maracuje. Následuje minerální a slaná bohatost vedoucí k dlouhému konci.
Toto víno pochází z vinic v nižších oblastech Wairau (údolí Marlborough), z pozemků, které se dříve nacházely v zátopové zóně, čímž zdejší půda získala svojí výjimečnou úrodnost. Chladnější klimatické podmínky napomáhají pomalejšímu dozrávání hroznů, které tak získávají svoji intenzivní chuť a vůni.
Sklizeň a zrání vína
Řádky vinohradu jsou vysázené v úhlu 43 stupňů ke směru od severovýchodu k jihozápadu, jinak než je obvyklý severojižní směr. To vede k nepatrně zelenějšímu charakteru hroznů z jejich jižní strany a k více tropickému charakteru hroznů z jejich severní strany.Výsledné víno je proto dimenziální a komplexní. Parcela je barevnější, tmavší než v ostatních částech údolí, hrozny pomaleji zrají. Rozlišující, typická vůně je po rozdrcených květinách, (často spojovaná s vůní pobřežního regionu Awatare), ale chybí nasládlé tóny.
Vinohradnictví (Vinohrady): vertikální spon, čtyři tažně.
K jakému jídlu se víno hodí
- grilovaná zelenina
- grilovaná ryba
- mořské plody
- čerstvé ústřice
- Servírovat při 6-8 °C
Recept: Candát s asijským pestem
Země původu - Nový Zéland
Vinařská oblast - Marlborough
Vinařství - Saint Clair Family Estate (Matt Thomson a Hamish Clark)
Typ - Bílé víno
Odrůda - Sauvignon Blanc
Ročník - 2022
Analýza vína - Alkohol: 13.0% v/v, Titrovatelné kyseliny: 7.3g/litre, zbytkový cukr: 2.2g/L, pH: 3.22
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 6
Objem - 0,75l
Vhodné k archivaci - Ano (2-3 roky)
Tasting notes
- GOLD Medal - Royal Easter Show Wine Awards 2020
- GOLD Medal - NZ Wine of the Year Awards 2019
- 5 STARS - Cuisine #198 2019
- 5 STARS - Winestate Best Of New Zealand 2020
- 95/100 - Real Review 07 FEB 2020

Candát s asijským pestem
Doba přípravy: 35 minut
Suroviny:
400g candáta (filety), 1 svazek bazalky (nejlépe thajské), 50g solených arašíd, zázvor (malý kousek), 3 lžíce sezamový olej, 50 ml zeleninový vývar, 2 lžíce rýžového octa, 250g mrkve, 200g cukrového hrášku (lusky), sojová omáčka, sůl, pepř mletý
Postup přípravy:
Z opláchnuté bazalky otrhejte lístky, arašídy nasekejte nahrubo. Oloupaný zázvor nakrájejte na kostičky a spolu s lístky bazalky, arašídy, 2 lžícemi oleje a vývarem rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem a octem. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kousky. Lusky hrášku a klíčky omyjte a nechte dobře okapat. Rybu také opláchněte, osušte, osolte, opepřete a osmažte dokřupava na zbylém sezamovém oleji. Vyjměte, v pánvi krátce osmažte mrkev, hrášek a klíčky. Dochuťte solí, pepřem a sójovou omáčkou a spolu s pestem podávejte k rybě.
Pesto je nepostradatelná italská chuťovka, jejímž základem je bazalka. Za nejpůvodnější je pokládáno janovské, pesto genovese, kdy jsou jemně podrcené lístky bazalky promíchány s olivovým olejem, piniovými jadérky, česnekem a parmazánem. Tato původní chuťovka inspirovala v Itálii i mimo ni řadu variací, takže dnes najdeme pesto třeba z rukoly a vlašských ořechů, červené ze sušených rajčat a spoustu dalších mutací, například tuto chuťově nasměrovanou k Asii.
Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!