Saint Clair - Pioneer Block 3 43 Degrees Sauvignon Blanc Marlborough 2021, 0,75l
Vynikající novozélandské víno s lehkým zeleným odstínem odrůdy Sauvignon Blanc z proslulé oblasti Marlborough,spodní Wairau, východně od města Blenheim.
Chuť a vůně vína
Barva: světle slámová, nepatrné zelení tónyAroma: bílý rybíz, slupky maracuje a rozdrcené květiny, byliny
Chuť, patro: zelené pálivé papriky spolu s čerstvě nakrájeným jalopenem spolu se stopami tropické maracuje. Následuje minerální a slaná bohatost vedoucí k dlouhému konci.
Toto víno pochází z vinic v nižších oblastech Wairau (údolí Marlborough), z pozemků, které se dříve nacházely v zátopové zóně, čímž zdejší půda získala svojí výjimečnou úrodnost. Chladnější klimatické podmínky napomáhají pomalejšímu dozrávání hroznů, které tak získávají svoji intenzivní chuť a vůni.
Sklizeň a zrání vína
Řádky vinohradu jsou vysázené v úhlu 43 stupňů ke směru od severovýchodu k jihozápadu, jinak než je obvyklý severojižní směr. To vede k nepatrně zelenějšímu charakteru hroznů z jejich jižní strany a k více tropickému charakteru hroznů z jejich severní strany.Výsledné víno je proto dimenziální a komplexní. Parcela je barevnější, tmavší než v ostatních částech údolí, hrozny pomaleji zrají. Rozlišující, typická vůně je po rozdrcených květinách, (často spojovaná s vůní pobřežního regionu Awatare), ale chybí nasládlé tóny.
Vinohradnictví (Vinohrady): vertikální spon, čtyři tažně.
K jakému jídlu se víno hodí
- grilovaná zelenina
- grilovaná ryba
- mořské plody
- čerstvé ústřice
Recept: Mořská štika v alobalu
Země původu - Nový Zéland
Vinařská oblast - Marlborough
Vinařství - Saint Clair Family Estate (Matt Thomson a Hamish Clark)
Typ - Bílé víno
Odrůda - Sauvignon Blanc
Ročník - 2021
Analýza vína - Alkohol: 13.0% v/v, Titrovatelné kyseliny: 7.3g/litre, zbytkový cukr: 2.2g/L, pH: 3.22
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 6
Objem - 0,75l
Vhodné k archivaci - Ano (2-3 roky)
Tasting notes
- GOLD Medal - Royal Easter Show Wine Awards 2020
- GOLD Medal - NZ Wine of the Year Awards 2019
- 5 STARS - Cuisine #198 2019
- 5 STARS - Winestate Best Of New Zealand 2020
- 95/100 - Real Review 07 FEB 2020

Mořská štika v alobalu
doba přípravy: 45 minut
Suroviny pro 4 osoby
400g filetu ze štiky, 4 lžíce olivovového oleje, 800g brambor, 0,10l bílého vína, 100g anglické slaniny, 1ks cukety, 2ks rajčete, rozmarýn, koření na ryby, špetka soli
Postup přípravy:
Alobalovou fólii rozdělíme na čtyři čtvercové díly, které vytvarujeme jako kapsy a potřeme lehce olejem. Na každou část poklademe nakrájené plátky oloupaných a osolených brambor. Maso ze štiky rozdělíme na čtyři porce, které osolíme a okořeníme rybí směsí a rozmarýnem. Na kousky brambor klademe plátky slaniny a plátky ryby, přidáme kousky pokrájené cukety a rajčat. Potom mírně podlijeme bílým vínem a každou kapsu velmi opatrně uzavřeme. Okraje ohneme dvojitě, aby se fólie neprotrhla. Na rozehřátém grilu pečeme asi 30 minut. Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny a bílým vínem.
Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!