Wairau Reserve Sauvignon blanc 2018, Saint Clair Family Estate, 0,75l
Nejoceňovanější Sauvignon Blanc z Nového Zélandu (oblast Marlborough).
Chuť a vůně vína
Neuvěřitelně chuťově intenzivní Sauvignon Blanc bledě slámové barvy v sobě obsahuje koncentrované aroma i chuť grapefruitu, černého rybízu s lehkým květinovým nádechem. Toto víno je vhodné i pro vegetariány a vegany.Ideální k okamžité konzumaci, svojí nejlepší chuť dále rozvíjí v dalších dvou letech.
Sklizeň a zrání vína
U tohoto Sauvignonu Blanc je cítit silnější vliv oceánu, který je typický pro hrozny z vinic nacházejících se v nižších polohách údolí Wairau v oblasti Marlborough. Typickým klimatem jsou teplé slunečné dny, zatímco v noci jsou teploty nižší než v jiných oblastech Wairau. Tyto klimatické podmínky umožňují pomalejší dozrávání hroznů, které pomáhá k výraznějšímu rozvinutí chutí. Vinice se nacházejí v bývalé záplavové oblasti s velice úrodnou půdou.Šťáva je z hroznů lisována okamžitě po sklizni, aby byl omezen kontakt s hroznovou slupkou. Fermentace probíhá v tancích z nerezové oceli při nižších teplotách, díky čemuž si víno udržuje svojí ovocnou chuť a svěžest.
Aroma - Silně výrazné tóny marakuji, černého rybízu a angreštu.
K jakému jídlu se víno hodí
- mořské plody
- grilované ryby
Recept: Pečené hovězí maso na bylinkách s brambory a zeleninou
Země původu - Nový Zéland
Vinařská oblast - Wairau, Marlborough
Vinařství - Saint Clair Family Estate (Matt Thomson a Hamish Clark)
Typ - Bílé víno
Odrůda - Sauvignon Blanc
Ročník - 2018
Analýza vína - Alkohol: 13.00% v/v, Titrovatelné kyseliny 6.8 g/litr, zbytkový cukr: 2.5 g/L, pH: 3.19.
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 12
Objem - 0,75l
Vhodné k archivaci - Ano (2-3 roky)
Tasting notes
- GOLD: NZ International Wine Awards 2017

Pečené hovězí maso na bylinkách s brambory a zeleninou
Doba přípravy: 70 minut
Suroviny pro 4 osoby:
500 g baby červených brambor, nakrájených na čtvrtky (asi 12), 500 g mrkve, oloupané a nakrájené na 8cm tyčinky (asi 6), 2 lžíce extra virgin olivového oleje, 11/4 lžičky soli, 3/4 lžičky čerstvě namletého černého pepře, 1 kg zadní kýty – květová špička nebo spodní šál, 3 stroužky česneku, nasekané, 1 lžíce italského koření
Postup přípravy:
Rare: 46° - 49 °C
Medium-rare: 52° - 54 °C
Medium: 57° - 60 °C
Medium-well: 63° - 66 °C
Well-done: 68° - 71 °C
Nahřejte troubu (s roštem ve spodní třetině trouby) na 190 °C. Na pekáč rozložte brambory, mrkve a přidejte 1 lžíci oleje, 1/2 lžičky soli a ¼ lžičky pepře. Rozložte je do jedné vrstvy a doprostřed umístěte maso (tučnou stranou nahoru), maso případně odtlačí zeleninu do stran. V malé misce smíchejte česnek, italské koření a zbylou sůl, pepř a 1 lžíci oleje. Rovnoměrně směsí potřete pečeni. Vložte pekáč do trouby a pečte, dokud teploměr na maso vložený doprostřed masa nedosáhne požadovaného stupně propečení, což je asi 1 hodina u medium-rare (viz TIP). Před krájením a podáváním nechte jídlo uležet asi 10 minut.
Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!