Wairau Reserve Sauvignon blanc 2018, Saint Clair Family Estate, 0,75l
Nejoceňovanější Sauvignon Blanc z Nového Zélandu (oblast Marlborough).
Chuť a vůně vína
Neuvěřitelně chuťově intenzivní Sauvignon Blanc bledě slámové barvy v sobě obsahuje koncentrované aroma i chuť grapefruitu, černého rybízu s lehkým květinovým nádechem. Toto víno je vhodné i pro vegetariány a vegany.Ideální k okamžité konzumaci, svojí nejlepší chuť dále rozvíjí v dalších dvou letech.
Sklizeň a zrání vína
U tohoto Sauvignonu Blanc je cítit silnější vliv oceánu, který je typický pro hrozny z vinic nacházejících se v nižších polohách údolí Wairau v oblasti Marlborough. Typickým klimatem jsou teplé slunečné dny, zatímco v noci jsou teploty nižší než v jiných oblastech Wairau. Tyto klimatické podmínky umožňují pomalejší dozrávání hroznů, které pomáhá k výraznějšímu rozvinutí chutí. Vinice se nacházejí v bývalé záplavové oblasti s velice úrodnou půdou.Šťáva je z hroznů lisována okamžitě po sklizni, aby byl omezen kontakt s hroznovou slupkou. Fermentace probíhá v tancích z nerezové oceli při nižších teplotách, díky čemuž si víno udržuje svojí ovocnou chuť a svěžest.
Aroma - Silně výrazné tóny marakuji, černého rybízu a angreštu.
K jakému jídlu se víno hodí
- mořské plody
- grilované ryby
Recept: Grilovaný losos v marinádě
Země původu - Nový Zéland
Vinařská oblast - Wairau, Marlborough
Vinařství - Saint Clair Family Estate (Matt Thomson a Hamish Clark)
Typ - Bílé víno
Odrůda - Sauvignon Blanc
Ročník - 2018
Analýza vína - Alkohol: 13.00% v/v, Titrovatelné kyseliny 6.8 g/litr, zbytkový cukr: 2.5 g/L, pH: 3.19.
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 12
Objem - 0,75l
Vhodné k archivaci - Ano (2-3 roky)
Tasting notes
- GOLD: NZ International Wine Awards 2017

Grilovaný losos v marinádě
Doba přípravy: 40 minut
Suroviny:
sůl, 4ks citronu, polévková lžíce sojové omáčky, 8 ks lososového filetu (podkovy), 4 polévkové lžíce medu a stejné množství hořčice
Postup přípravy:
Med rozpustíme v citronové šťávě, přidáme hořčici, sójovou omáčku, chilli, sůl a vytvoříme marinádu. Porce lososa naložíme do připravené marinády a necháme odležet zhruba 2 hodiny. Grilujeme cca 4 minuty z každé strany.
Také Vám poradíme:
jak eliminovat rybí zápach?
nejdříve rybu pořádně omyjeme – nejvíce zápachu se ukrývá ve slizu, kterým je ryba pokryta. Poté ji na chvíli naložíme do mléka, které má schopnost rybí zápach vytáhnout. Bude stačit čtvrt až půl hodiny. Následně rybu opět umyjeme, ochutíme bylinkami a citronovou šťávou. Takto připravenou rybu poté vaříme, pečeme či smažíme.Jak ošetřit zápach na použitém nádobí a rukách?
Veškeré nádobí, se kterým jsme syrovou rybu připravovali, tedy prkénko a nože, pořádně omyjeme čisticím přípravkem a poté přetřeme půlkou citronu. Kyselina citronová totiž neutralizuje pachy. Citron necháme chvíli účinkovat a nádobí znovu umyjeme, případně dáme do myčky.
Zápach z ryby přejde i na ruce, ale i na těch se ho dá lehce zbavit. Vytvořte si kašovitou směs ze soli a vody a naneste na ruce. Poté si asi po 1 minutě ruce pořádně umyjte.
Sůl vysušuje, tak si nezapomeňte ruce namazat nějakým hydratačním krémem. Také můžete využít šťávu z citrónu.
Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!