Sebastiani Butterfield Chardonnay 2019, 0,75l
Po více než čtyři dekády je North Coast jedním z předních regionů v Kalifornii pro produkci hroznů odrůdy Chardonnay. Italský přistěhovalec Samuele Sebastiani přišel do Kalifornie koncem 19. století a v Sonomě se rychle stal známým díky svým kvalitním vínům ze široké škály mezinárodně uznávaných odrůd révy vinné. Specialitou pro tuto oblast jsou Chardonnay a Pinot Noir.Vineyard and Region Pochází z několika kalifornských vinic, včetně Sonoma County, Mendocino County a Lake County. Tyto oblasti jsou známé svým zralým Chardonnay. Název 'Butterfield Station' odkazuje na název vinice.
Chuť a vůně vína
Různorodost klimatu jednotlivých vinic (oblasti Russian River, Carneros, Sonoma Valley, Chalk Hill a Alexander Valley) napomáhá jeho jemné ovocné chuti. Víno bohaté zlatavé barvy a osvěžující vůní limetky, hrušky,nektarinky, pečeného jablaka a karamelizované vanilky. Středně tělnaté s chutí, ve které se prosazují tóny zeleného jablka s dozvukem dubu. Skvěle vyvážená chuť ovoce a dubu.Sklizeň a zrání vína
Ručně sbírané hrozny jsou okamžitě po sklizni lisovány. Po vylisování je polovina šťávy fermentována v dubu a také prochází jablečno-mléčnou fermentací. To zajišťuje přeměnu ostré kyseliny jablečné na jemnější kyselinu mléčnou a dodává vínu krémový charakter. Druhá polovina je fermentována při nízké teplotě v nerezových tancích, aby byla zachována čerstvost. Po fermentaci víno zraje několik měsíců v dubových sudech, mix francouzského, maďarského a amerického dubu.K jakému jídlu se víno hodí
- mořské plody
- kuřecí maso
- smetanové omáčky
Recept: Cizrnové placičky s quinoou, bylinkami a zeleninou
Země původu - Spojené státy americké (Kalifornie)
Vinařská oblast - Sonoma County North Coast
Vinařství - Sebastiani (Mark R. Lyon)
Typ - Bílé víno
Odrůda - Chardonnay
Ročník - 2019
Analáza vína - alkohol 13,5%, kyseliny 0,49g/l00ml, pH 3.23
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 12
Objem - 0,75l
Vhodné k archivaci - Ano (4-8 let)
Tasting notes

Cizrnové placičky s quinoou, bylinkami a zeleninou
doba přípravy: 45 minut
Suroviny pro 4 osoby
Cizrnové placky: 600 g vařené cizrny, 2 bio citrony (kůra), 8 stroužků česneku, 2 lžíce sekané pálivé papriky, 2 červené cibule, 2 hrsti čerstvé listové petržele, 2 hrsti čerstvé bazalky, 1 žloutek, sůl, pepř.
Dresink: 250 ml kysaného podmáslí, ½ citronu (šťáva), 1 lžíce sekané čerstvé máty, 2 lžíce bio extra panenského olivového oleje
Miska: 400 g vařené bio quinoy, 4 salátová srdíčka, 200 g červeného zelí, 4 hrsti polního salátu, 150 g mrkve, 1 okurka, 8 rajčat, 1 hrst bazalky
Potřebujeme také: elektrický sekáček, pečicí papír, pečicí plech
Postup přípravy
Scezenou a opláchnutou cizrnu, citronovou kůru, nasekaný česnek, pálivou papričku cibuli, petržel a bazalku dáme do mixéru a dobře rozmixujeme. Připravenou hmotu smícháme se žloutkem, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Uděláme nejprve kuličky a potom placičky, které rozmístíme na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 220 °C asi 25 minut.
Podmáslí, citronovou šťávu, nasekanou mátu, sůl, pepř a olivový olej smícháme a dresink přelijeme do servírovací misky.
Quinou uvaříme podle návodu a necháme lehce vychladnout. Můžeme použít bílou nebo barevnou quinou podle chuti.
Na talíř nandáme vařenou quinou, salátové srdíčko nakrájené na čtvrtiny, nakrouhané červené zelí, polníček, nudličky mrkve, špalíčky okurky a pokrájená rajčata. Doplníme čerstvou bazalkou a upečenými cizrnovými plackami (ještě teplými). Podáváme s dresinkem z podmáslí.
Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!