Druh vína







Oblast












Odrůda

















Tipy a Doporučení





Sebastiani - Sonoma County Chardonnay 2013, 0,75l

Bílé víno | suché | Chardonnay

Po více než čtyři dekády je Sonoma County jedním z předních regionů v Kalifornii pro produkci hroznů odrůdy Chardonnay.

Chuť a vůně vína

Různorodost klimatu jednotlivých vinic (oblasti Russian River, Carneros, Sonoma Valley, Chalk Hill a Alexander Valley) napomáhá jeho jemné ovocné chuti. Víno bohaté zlatavé barvy a osvěžující vůní citronu, žlutého jablka a karamelizované vanilky. Středně tělnaté s chutí, ve které se prosazují tóny zeleného jablka s dozvukem dubu. Skvěle vyvážená chuť ovoce a dubu.

Sklizeň a zrání vína

Ručně sbírané hrozny jsou okamžitě po sklizni lisovány. Po fermentaci 66% vína zraje deset měsíců v sudech z francouzského, maďarského a amerického dubu. Zbytek pak odpočívá v tancích z nerezové oceli.

K jakému jídlu se víno hodí

  • mořské plody
  • kuřecí maso
  • smetanové omáčky

Recept: Grilované chobotnice na rukolovém salátu
499 Kč
S D Í L E T   N A :





Země původu - Spojené státy americké (Kalifornie)
Vinařská oblast - Sonoma County
Vinařství - Sebastiani (Mark R. Lyon)
Typ - Bílé víno
Odrůda - 99,6% Chardonnay, 0,4% Mixed Whites
Ročník - 2013
Analáza vína - alkohol 13,9%, kyseliny 5,7g/l, pH 3,60
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 12
Objem - 0,75l
Vhodné k archivaci - Ano (4-8 let)

Tasting notes


Grilované chobotnice na rukolovém salátu

Grilované chobotnice na rukolovém salátu


doba přípravy: 70 minut


Suroviny pro 6 osob
sůl, pepř mletý, citronová šťáva, cherry rajčátka na ozdobení, 2kg chobotnice 2 až 2,5 kg, balzamiková redukce na dochucení, balzamikový ocet na dochucení, extra panenský olivový olej, 300g rukola omytá a osušená


Postup přípravy
Chobotnici vložte do vroucí vody a mírným varem vařte doměkka (trvá to od 40 do 60 minut). Až je hotová, slijte vodu, odkrojte jednotlivá chapadla a ta asi na hodinu vložte do marinády vzniklé prošleháváním balzamikového octa a olivového oleje (v poměru 1 díl octa a 2 díly oleje). Vyjměte a zprudka ogrilujte nebo opečte na grilovací pánvi. Olej a citronovou šťávu ( v poměru 2 díly oleje, 1 díl citronové šťávy) metličkou prošlehejte na hladkou emulzi.
Omytou rukolu rozdělte na jednotlivé talíře, promíchejte se vzniklou emulzí, osolte a opepřete, poklaďte grilovanou chobotnicí, pokapejte balzamikovou redukcí, ozdobte přepůlenými rajčátky a ihned podávejte, například s čerstvým pečivem.


Pár rad k zeleninovým salátům:


1. Baby špenát
Rukola je v českých kuchyních stále oblíbenější. A není se čemu divit, chutná totiž prostě skvěle. Trochu po ořeších a malinko po octu. Díky vysokému obsahu hořčin povzbuzuje chuť k jídlu a metabolismus. Rukola se skvěle doplňuje s rajčaty, česnekem a bazalkou, proto ji najdeme v mnoha italských jídlech.


2. Rukola
Rukola je v českých kuchyních stále oblíbenější. A není se čemu divit, chutná totiž prostě skvěle. Trochu po ořeších a malinko po octu. Díky vysokému obsahu hořčin povzbuzuje chuť k jídlu a metabolismus. Rukola se skvěle doplňuje s rajčaty, česnekem a bazalkou, proto ji najdeme v mnoha italských jídlech.


3. Salát Frisée
Také se mu říká endivie kadeřavá či štěrbák zahradní. Je úžasný do salátů, ale snese i krátkou tepelnou úpravu. Podobně jako rukola má mnoho hořčin podporujících chuť a zažívání. Díky své delikátně hořké chuti udělá pár lístků frisée z každého míchaného salátu nezapomenutelný chuťový zážitek.


4. Řepné lístky
Jsou vhodné do salátů, studené polévky i pro tepelnou úpravu jako špenát. Mají všechny cenné látky jako bulvy, jen o mnoho méně cukrů, proto je mohou jíst bez obav diabetici, kteří si na červenou řepu musejí dávat pozor. Dají se mrazit, takže vám dlouho vydrží.


5. Ledový salát
Osvědčená a oblíbená salátová klasika. Křupavý a křehký s jemnou lehce sladkou chutí. Má těsnou hlávku, proto ho stačí omýt jen zvnějšku, a zůstane tak pevný na skus. Z listových salátů zvládne nejdelší skladování.



Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!