Wairau Reserve Sauvignon blanc 2021 Saint Clair Family Estate, 0,75l
Nejoceňovanější Sauvignon Blanc z Nového Zélandu (oblast Marlborough).
Chuť a vůně vína
Neuvěřitelně chuťově intenzivní Sauvignon Blanc bledě slámové barvy v sobě obsahuje koncentrované aroma i chuť grapefruitu, černého rybízu s lehkým květinovým nádechem. Toto víno je vhodné i pro vegetariány a vegany.Ideální k okamžité konzumaci, svojí nejlepší chuť dále rozvíjí v dalších dvou letech.
Sklizeň a zrání vína
U tohoto Sauvignonu Blanc je cítit silnější vliv oceánu, který je typický pro hrozny z vinic nacházejících se v nižších polohách údolí Wairau v oblasti Marlborough. Typickým klimatem jsou teplé slunečné dny, zatímco v noci jsou teploty nižší než v jiných oblastech Wairau. Tyto klimatické podmínky umožňují pomalejší dozrávání hroznů, které pomáhá k výraznějšímu rozvinutí chutí. Vinice se nacházejí v bývalé záplavové oblasti s velice úrodnou půdou.Šťáva je z hroznů lisována okamžitě po sklizni, aby byl omezen kontakt s hroznovou slupkou. Fermentace probíhá v tancích z nerezové oceli při nižších teplotách, díky čemuž si víno udržuje svojí ovocnou chuť a svěžest.
Aroma - Silně výrazné tóny marakuji, černého rybízu a angreštu.
K jakému jídlu se víno hodí
- mořské plody
- grilované ryby
- servírovat při 6-8 °C
Recept: Mořská štika v alobalu
Země původu - Nový Zéland
Vinařská oblast - Wairau, Marlborough
Vinařství - Saint Clair Family Estate (Stewart Maclennan)
Typ - Bílé víno
Odrůda - Sauvignon Blanc
Ročník - 2021
Analýza vína - Alkohol: 13.00% v/v, Titrovatelné kyseliny 7.5. g/litr, zbytkový cukr: 1 g/L, pH: 3.23.
Druh vína - Suché
Počet v kartonu - 6
Objem - 0,75l
Vhodné k archivaci - Ano (2-3 roky)
Tasting notes
- TROPHY - Marlborough Wine Show 2020
- 5 STARS Top 2 - Cuisine #203 2020
- GOLD MEDAL - Royal Easter Show Wine Awards 2021
- GOLD Medal - NZ International Wine Show 2020
- GOLD Medal - Marlborough Wine Show 2020
- 95/100 - The real review 26 FEB 2021

Mořská štika v alobalu
doba přípravy: 45 minut
Suroviny pro 4 osoby
400g filetu ze štiky, 4 lžíce olivovového oleje, 800g brambor, 0,10l bílého vína, 100g anglické slaniny, 1ks cukety, 2ks rajčete, rozmarýn, koření na ryby, špetka soli
Postup přípravy:
Alobalovou fólii rozdělíme na čtyři čtvercové díly, které vytvarujeme jako kapsy a potřeme lehce olejem. Na každou část poklademe nakrájené plátky oloupaných a osolených brambor. Maso ze štiky rozdělíme na čtyři porce, které osolíme a okořeníme rybí směsí a rozmarýnem. Na kousky brambor klademe plátky slaniny a plátky ryby, přidáme kousky pokrájené cukety a rajčat. Potom mírně podlijeme bílým vínem a každou kapsu velmi opatrně uzavřeme. Okraje ohneme dvojitě, aby se fólie neprotrhla. Na rozehřátém grilu pečeme asi 30 minut. Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny a bílým vínem.
Přejeme Vám dobrou chuť u tohoto skvělého pokrmu, který můžete doplnit sklenkou kvalitního vína z naší nabídky!